QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hasiči mají speciální síť na koně! Otestovali ji na kolegovi - FOTKY

04.05.2016 19:54

Speciální záchrannou síť na vyprošťování velkých uvíznutých zvířat, především koní, mají hasiči v Plzni na Košutce. Hned jak ji dostali, vyzkoušeli ji přímo na jednom z hasičů...

foto-qap-cz (17)
foto-qap-cz (1)foto-qap-cz (2)foto-qap-cz (3)foto-qap-cz (4)foto-qap-cz (5)foto-qap-cz (7)foto-qap-cz (8)foto-qap-cz (10)foto-qap-cz (11)foto-qap-cz (12)foto-qap-cz (14)foto-qap-cz (16)foto-qap-cz (17)foto-qap-cz (18)foto-qap-cz (20)foto-qap-cz (23)foto-qap-cz (22)foto-qap-cz (25)foto-qap-cz (28)foto-qap-cz (29)

Hasiči na plzeňské Košutce mají novinku ve své výbavě. Od občanského sdružení EDUvet převzali speciální záchrannou síť na vyprošťování koní a zvířat větších rozměrů. I když v průběhu roku je takových zásahů jen několik, pro hasiče i pro zvířata jsou mimořádně náročné a také nebezpečné.

"Zvířata jsou ve stresu, různě se brání, mohou zranit sebe, ale také zasahující hasiče. Teď se ta síť objevila na trhu, my jsme si ji chtěli pořídit, ale dostali jsme nabídku, že ji dostaneme darem. Jsme zvědaví, jakým to bude přínosem. Pokud se to osvědčí, tak jsme připravení dokoupit sítě i na další stanice, abychom to neměli jen tady," říká Jiří Bártek, náměstek krajského ředitele hasičů pro IZS. 

Do současné doby museli hasiči používat technické prostředky, které měli zrovna k dispozici. Jednalo se o velmi náročné a dost improvizované, i když úspěšné, zásahy. "Ročně se to pohybuje do deseti zásahů tohoto typu. Většinou se jedná o koně. Dosud jsme improvizovali, většinou se používaly hadice nebo popruhy, které se pod zvíře různě podvlékají a zachytí se na hák nebo na jeřáb, na kladku. To závisí na místě a terénu, kde se zvířata nachází. Ta síť je unikátní v tom, že se přizpůsobí anatomii zvířat různých rozměrů," vysvětluje výhodu novinky Jiří Bártek. 

V letošním roce už mají hasiči na kontě například zásah u nemocného koně na Domažlicku, který se nemohl postavit. Více se dočtete v článku zde, kde je i fotogalerie ze zásahu. Velmi náročné bylo například i vyprošťování koně v lese na severním Plzeňsku, kdy kobyla zapadla nohou do díry. Více zde

Konkrétně síť pro hasiče na Košutce byla pořízená z veřejné sbírky, která se snaží sehnat peníze i na další podobné sítě. Na pořízení se podílela také společnost Samohýl a Jana Nápravníková. Veřejná sbírka dál pokračuje a zapojit se do ni může kdokoliv, podrobnosti najdete na webu www.eduvet.cz/verejna-sbirka.

Hasiči by navíc ještě letos měli dostat speciální auto, na kterém bude nová síť umístěná. Auto bude určené především pro technicky náročné vyprošťovací práce. 

Hasiči síť vyzkoušeli na "jednom ze svých řad"...

Hasiči ze základny na Košutce hned po tom, co síť dostali, přešli k praktickým záležitostem. Novinku rozbalili, přečetli návod a okamžitě se ji pokusili v praxi vyzkoušet. Roli figuranta převzal přímo jeden z hasičů (viz fotogalerie). Kvůli zásahům v obdobných případech čeká na hasiče ještě speciální školení, na které vyrazí příští týden do Brna.

FOTO: QAP.CZ

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24