QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hasiči na Nýřansku se připravují na letní požáry!

24.06.2016 15:39

Mimořádná opatření před startem sezóny letošních letnch požárů spustila především rekordní počet loňských požárů. Na Nýřansku se budou zemědělské a lesní práce hásit předem!

pozar_pole

Loňské letní sezóny byla kvůli extrémním vedrům a suchu doslova rekordní v počtu lesních nebo polních požárů. Hasiči, ať už dobrovolní nebo profesionální, si doslova sáhli na dno. Jednotky se v podstatě jen střídaly v permanentních zásazích. Na Plzeňsku mají největší problém s požáry na Nýřansku a právě tam se letos speciálně připravovali.

"V loňském roce vzniklo v hasebním obvodu požární stanice Nýřany několik požárů, které si vyžádali vyhlášení třetího stupně poplachu a samozřejmě s tím spojené několikadenní nasazení dobrovolných jednotek," uvádí velitel požární stanice Nýřany a zároveň zástupce velitele okrsku Nýřansko Robert Kučera. "Příčiny požárů a jejich charakter v našem území prakticky kopíruje celostátní statistiky. Převažující procenta zde zastávají požáry v oblasti zemědělství a lesnictví zapříčiněné nedbalostí, nebo technickou závadou," dodává.

Na podzim se celá situace podrobně probírala a zhodnotila. Ukázalo se, že velkým problém byla v mnoha případech například nepřesná lokalizace požáru, který se v létě a v přírodních porostech šíří skutečně velmi rychle. "Rovněž jsme se setkali s faktem, že při déletrvajícím suchu jsou oficiální přírodní požární zdroje vody málo vhodné, nebo přímo nepoužitelné v ohledu na množství a kvalitu vody. Některé nádrže byly i zcela vyčerpány a po dobu léta již nenatekla žádná další voda, takže se zdroj stal pro zbytek sezony nefunkční," dodává starosta dobrovolných hasičů Nýřanska Ondřej Melichar.

Lesní i zemědělské práce se budou hásit předem, hasiči budou znát příjezdové trasy včas...

Jednotlivé sbory dobrovolných hasičů spolu se zemědělci, ale i soukromými majiteli lesů, polností a luk se nakonec dohodli na novém společném postupu.

"Projekt spočívá ve velmi jednoduché záležitosti. V době zvýšeného, nebo vysokého nebezpečí požárů, budou zemědělci a lesníci zasílat na připravenou emailovou adresu zprávu minimálně 24. hodin před zahájením činnosti o záměru prováděných prací. Uvedou přenou lokalitu činnosti, GPS souřadnice a vyznačí příjezdové komunikace k místu. Je zřejmé, že kudy projede kombajn, či nakladač dřeva, projede i mobilní požární technika. Každý preventista obce tedy obdrží přesnou informaci nejméně jeden den před zahájením žňových či lesnických prací. V tuto chvíli má dostatek času, aby doplnil informace o aktuálním stavu vodních zdrojů v dané lokalitě a informoval velitele místní i okolních jednotek, které jsou do místa činnosti předurčeny," shnruje Ondřej Malina.

I když nikdo nehce "malovat čerta na zeď", je dost možné, že už v dohledné době hasiči nový systém vyzkouší naostro. Podle meteorologů totiž současné vysoké teploty už zvyšují riziko nebezpečí požárů.

FOTO: ilustrační HZSPK
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24