Hasiči obsadili přehradu v Liticích! Cvičili záchranu z ledové plochy - FOTKY

14.03.2018 14:52

Od pondělí až do středy byli na přehradě v Liticích k vidění záchranné manévry hasičů. Probíhalo speciální cvičení na záchranu osob ze zamrzlé vodní hladiny.

1
1234567891011

Ačkoliv uplynulý víkend už přinesl jarní teploty a i dál se drží nad nulou, na mnoha vodních plochách v regionu se stále drží led. Ten už je ale velmi nebezpečný. Právě o víkendu se to v praxi potvrdilo v Plzni, kde se na Košuteckém jezírku pod chlapcem led prolomil (více zde).

Aktuální situace využili hasiči v Plzni a rozjeli několikadenní cvičení záchrany osob z nestabilní ledové plocha na přehradě v Liticích. "Hasiči procvičovali různé druhy technik a taktických postupů, jak dostat tonoucího bezpečně na břeh. Jako nejdůležitější faktor se ukázala volba postupu a pomůcek v závislosti na kvalitě a síle ledu. Dokud je led kompaktní a bez vzduchových bublin, je možné používat větší škálu záchranných prostředků, jako jsou žebříky, nosítka či člun. Všechny tyto prostředky pomáhají rozložit hmotnost zasahujícího do co největší plochy," říká mluvčí hasičů Petr Poncar.

Ledová plocha na přehradě už je ale momentálně velmi nestabilní. "Při špatné kvalitě a síle ledu je omezeno i použití člunu, který v takovém případě slouží jen jako prostředek k přiblížení se do takové vzdálenosti od tonoucího, na kterou led člun pustí. Poté již je led příliš pevný na prorážení konstrukcí člunu a zároveň příliš slabý na to, aby se dal člun umístit na ledovou plochu a použít k rozložení hmotnosti zasahujících, kteří by se i se člunem posunováním přibližovali k tonoucímu," vysvětluje mluvčí krajských hasičů.

Nejrychlejší variantou se nakonec ukázalo použití hasičského opasku jako záchranné smyčky s navázaným lanem. Zachraňující se přiblížil po břiše k tonoucímu za použití  bodců do ledu, podvlékl tonoucímu opasek pod pažemi a zbytek jednotky oba vytáhl. "Tento způsob se ukázal jako nejrychlejší a nejefektivnější i přesto, že docházelo místy k proboření zachránce. Díky bodcům je ale pohyb značně ulehčen a zachránce se dostane k tonoucímu rychleji, než když s sebou má žebřík, či nosítka," dodává Petr Poncar.

Bezpečné je vstupovat na led, který má tloušťku 10 centimetrů a víc. Pro zjištění tloušťky existuje speciální pomůcka "5, -5, 10". V praxi to znamená, že je-li po dobu minimálně 5 dnů teplota alespoň -5 stupňů, naroste tloušťka ledu právě na 10 centimetrů. Zároveň platí, že vstupovat by se mělo jen na vodní hladiny zamrzlé v celé ploše.

FOTO: HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24