Hasiči po pás v bahně, hasičský tank v akci! Manévry v lese byly drama - FOTKY

28.02.2017 11:14

Hodně nebezpečné vyprošťovací práce se rozjely v lese na Tachovsku. Při záchraně dvou lesních strojů museli hasiči nasadit dokonce tank! Podívejte se na fotky!

IMG_2390
IMG_2343IMG_2354IMG_2367IMG_2351IMG_2371IMG_2390IMG_2393IMG_2402IMG_2409IMG_2408IMG_2423IMG_2418

Záchranné manévry se rozjely v lese u Staré Knížecí Huti na Tachovsku. O víkendu tam lesníkům zapadly dva stroje do rašeliniště. I když se snažili je vyprostit sami, nepovedlo se a na pomoc tak museli volat hasiče.

"Jako první se do bahna až po podvozek propadl harvestor a následně při snaze o vyproštění i vyvážečka. Na místo události vyjeli hasiči z Tachova a ze Záchranného útvaru HZS ČR ze Zbirohu, aby zjistili, zda vůbec je v možnostech HZS stroje vyprostit. Po zhodnocení situace hasiči usoudili, že šance na vyproštění strojů je, ale bude potřeba nasadit hasičský tank," popisuje mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Dostat speciální techniku na místo události bylo časově náročné a hrozilo, že by záchranné práce probíhaly za tmy. Nakonec se tak rozjely až v pondělí ráno. Ani za světla ale rozhodně nešlo o jednoduchý zásah. Situaci navíc zkomplikovalo poškození harvestoru během vyprošťování. "Hasiči postupně vyprostili oba stroje pomocí dlouhého lana na navijáku tanku. U harvestoru se při vyprošťování ulomil čep řízení a tak hasiči museli zhruba na hodinu zásah přerušit a počkat, než bude stroj opraven. Zásah byl velmi nebezpečný, fyzicky i časově náročný. Hasiči se brodili až po pás bahnem," dodává mluvčím krajských hasičů.

Záchranné manévry navíc komplikovalo samotné rašeliniště a terén, který byl nestabilní. hasiči tak museli postupovat velmi obezřetně, aby se těžká zásahová technika neprobořila.

FOTO: HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24