QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Hasiči ukončili pokus o záchranu psa. Dál pokračovat nemohou - FOTKY

04.12.2017 18:27     05.12.2017 21:06

Ve skalách u Bernatic bojovalo sedm jednotek o záchranu jezevčíka.  Náročná akce trvala téměř 35 hodin. Bohužel nemá šťastný konec.

V pondělí 4. prosince 2017 ráno vyjeli hasiči ze Staňkova mezi Bernartice a Vidice na Tachovsku zachránit hrubosrstého jezevčíka, který při sobotním honu zalezl do zbouraného kamenolomu, kde zůstal uvězněn. 

Záchranáři v úterý od devíti hodin ráno pokračovali v usilovném kopání. "Během dne několikrát nasadili echolokátor, díky kterému věděli, že pes žije. Velmi silnou odezvu hasiči zachytili na přístroji před třetí hodinou odpoledne. Ta byla pro další postup stěžejní, navedla hasiče na správný směr. Za necelou hodinu a půl se hasiči dostali tak blízko, že psa zachytila štěrbinová kamera, a za dalších padesát minut je od sebe dělil ani ne půl metru,“ sděluje mluvčí krajských hasičů Pavla Jakoubková.

"Když už byli hasiči téměř na dosah, vystresovaný pes se schoval do sítě chodeb. Hasiči se prokopali až do míst, kde ho spatřili naposledy. Dál už ho nezachytila ani štěrbinová kamera, ani echolokátory,“ dodává mluvčí.

Hasiči se prokopali do hloubky tří metrů. "Dál už pokračovat nemohou s ohledem na neúměrné ohrožení jich samotných. Terén je velmi nestabilní a v případě pokračování hloubení hrozí sesunutí svahu. Velitel zásahu se v 19:30 hodin, to znamená po 34,5 hodinách od nahlášení události na tísňovou linku, rozhodl zásah ukončit,“ uzavírá Pavla Jakoubková. 

Foto: HZSPK, QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24