Historická radnice v Plzni má po letech příprav výtah - FOTKY

06.12.2017 13:09

O projektu výtahu na historické radnici v Plzni na náměstí se mluví už od začátku 90. let. Teprve teď se ho ale podařilo vybudovat za zhruba 23 milionů.

DSC02075
DSC02075DSC02066DSC02070DSC02064DSC02072DSC02076DSC02078DSC02082

Historická radnice na náměstí Republiky je poprvé v historii plně otevřená i pro imobilní obyvatele nebo návštěvníky s potížemi s pohybovým ústrojím. Po letech plánů se podařilo vybudovat výtah, který propojuje všechna tři patra.

O výstavbě výtahu se začalo diskutovat hned na začátku 90. let minulého století. Po mnoho let to ale vypadalo jako nereálný cíl. Dokonce i aktuálně úspěšná realizace ze začátku nevypadala vůbec dobře. Město začalo zhotovitele hledat už v první polovině loňského roku. Po několika neúspěšných pokusech, kdy se ho nepodařilo najít, odstartovala stavba až v samotném závěru roku 2016. Ujala se jí firma Metrostav.

Rozhodně nešlo o snadnou stavbu. Po celou dobu byla pod dohledem památkářů a v podstatě i vedení města, protože probíhala za plného provozu radnice. "Bezbariérové zpřístupnění interiéru radnice bylo komplikované kvůli tomu, že celý radniční komplex tvoří tři propojené památkově chráněné budovy s odlišnou výškou jednotlivých podlaží. Po výstavbě výtahu a zdvižné plošiny do Obřadní síně se však podařilo zpřístupnit bez bariér zhruba 90 procent budovy včetně kanceláří všech představitelů vedení města," říká náměstek primátora Pavel Šindelář.

Výstavba nakonec zasáhla do historického rázu radnice jen minimálně. Ve třetím patře muselo dojít k odstranění jednoho z parapetů. "Při celkovém vyhodnocení významu a přínosu výtahu pro vytvoření bezbariérového přístupu jsou vynucené zásahy do historických konsrtukcí minimálnmí. Akce u mě patří za víc než třicet let, co pracuji v památkové péči, k jedněm z nejzdařilejších," hodnotí vedoucí Odboru památkové péče Magistrátu města Plzně Petr Marovič.

Přístup k výtahu vede přes mázhauz a vrátnici. Lidé se tak dostanou pohodlně například nejen do Obřadní síně, ale až do Sněmovního sálu ve třetím patře, kde se konají zasedání zastupitelstva. Přístavba výtahu nijak nezasahuje do vzhledu radnice a k vidění je jen z ochozu katedrály svatého Bartoloměje.

"Radnice byla jedním z posledních klíčových městských objektů, který zůstával pro tělesně postižené a méně pohyblivé občany těžko dostupným. Jsem rád, že se realizace podařila, byť první studie bezbariérových úprav vznikla už v roce 1995," uzavírá primátor města Martin Zrzavecký.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24