Hladiny řek v regionu půjdou nahoru! Platí povodňová bdělost

27.04.2017 13:25

ČHMÚ vydal výstrahu kvůli stoupání hladin řek. V Plzeňském kraji by se mohly řeky dostat i na první stupeň povodňové aktivity. Přinášíme podrobnosti!

Otava v Sušici_QAP_foto (4)

Výstrahu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav ve čtvrtek. V Plzeňském kraji tak od poledne platí povodňová bdělost, a to až do sobotního poledne.

Za zvedáním hladin řek budou samozřejmě vydatné srážky, které budou pokračovat. "Na většině našeho území očekáváme pokračování srážek, které budou většinou dešťové, v polohách nad 700 m a krátkodobě místy i v polohách pod touto hranicí sněhové nebo smíšené. Předpokládáme, že zejména během druhé poloviny noci napadne v polohách nad 800 m 5 až 10 cm, na hřebenech až 15 cm nového sněhu. Do zítřejšího (28.4.) rána očekáváme úhrny převážně v intervalu od 5 do 15 mm, vyšší úhrny jsou předpokládány v oblasti Šumavy (do 25 mm)," informoval ČHMÚ.

Hladiny řek byly už v průběhu čtvrtka rozkolísané. V dalších dnech mohou v kraji vystoupit ještě výš. "Vzestupy budou pokračovat i během zítřka. Hladiny ostatních toků budou kolísat nebo mírně stoupat v závislosti na aktuálním rozložení srážek. V povodí Úslavy a Radbuzy nelze během zítřka a v sobotu vyloučit dosažení 1. SPA," upozorňují meteorologové.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24