QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Horšovský Týn láká na kostýmy ze slavných pohádek

18.06.2017 8:42

V zámecké konírně jsou k vidění rekvizity a kostýmy ze slavných pohádek z 50. let jako jsou Hrátky s čertem, Princezna se zlatou hvězdou na čele nebo Císařův pekař a Pekařův císař.

celkovy-pohled

Výstava představuje pět desítek kostýmů. "Kromě prohlížení vystavených exponátů si návštěvníci mohou také vyzkoušet, jaké to je sedět na opravdovém pekelném trůnu, nebo ochutnat jitrnici, jakou svět neviděl. Ti menší mohou skládat puzzle s obrázky z pohádek, hledat rozdíly i vymalovávat připravené omalovánky," uvádí Radim Žáček, správce depozitáře na Horšovském Týně.

Pohádkovou atmosféru umocňuje prostor bývalé zámecké konírny, která už v minulých letech hostila podobné výstavy, například v roce 2014 výstavu "S čerty nejsou žerty“. Ačkoliv filmová pohádka Pyšná princezna vznikla také v 50. letech, na výstavě ji návštěvníci nenajdou. Musí se za ní vydat na zámek vTelči, kde probíhá obdobná výstava kostýmů a rekvizit z této pohádky. Pokud návštěvníci zavítají na tuto výstavu a na pokladně v Horšovském Týně předloží vstupenku, mají nárok na snížené vstupné. Totéž platí po předložení vstupenky z výstavy kostýmů přímo v barrandovském Fundusu v Praze.

Výstavu s názvem Filmové pohádky 50. let uspořádal zámek Horšovský Týn ve spolupráci s fundusem kostýmů a rekvizit barrandovských ateliérů a filmovým festivalem Juniorfest. Vidět ji můžeme do 1. října.

V červenci a srpnu bude mít zámek v Horšovském Týně, jako jediný objekt ve správě Národního památkového ústavu v Plzeňském kraji, otevřeno i v pondělí. 

"Snažíme se vyjít vstříc těm návštěvníkům, kteří cestují i v pondělí. Většina objektů a institucí má totiž v tento den zavřeno a návštěvníci obtížněji hledají využití svého volného času,“vysvětluje  Radim Žáček.

FOTO: Národní památkový ústav

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24