QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Inspekce nechala stáhnout z trhu falšované filé

14.04.2018 10:45

Výrobce z Estonska sliboval, že filé obsahuje 97 procent rybího masa. Ve skutečnosti ho bylo podstatně méně – necelých 77 procent.

Vici_file_01

Nevyhovující šarži filé, u kterého chybě více než dvacetiprocentní podíl masa oproti informaci na obalu, zjistili při kontrole inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

"Výrobce uvedl na obalu informaci o obsahu masa v množství 97% hmotnosti výrobku, analýza v laboratoři SZPI ale potvrdila tento podíl pouze v množství 76,5%. Informace na obalu je tak pro spotřebitele zavádějící a klame ohledně skutečného podílu masa ve výrobku,“ uvádí tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Inspektoři nevyhovující vzorek odebrali v provozovně obchodního družstva TEMPO v Hradci nad Moravicí. Nařídili, aby byla celá šarže ihned stažena z prodeje. Celkem se jedná o více než 1700 balení o celkové hmotnosti přes 500 kg. Jedná se o výrobek VICI Rybí filé porce, glazované, hluboce zmrazené o hmotnosti 300 g, šarže L051117A výrobce As PaljassaareKalatööstus z estonského Tallinu, který k nám dovezla společnost VICIUNAI CentralEurope s.r.o..

„S kontrolovanou osobou zahájí SZPI správní řízení o uložení sankce,“ uzavírá mluvčí.

FOTO: SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24