Inspektoři kontrolovali regionální potraviny. Jak dopadla kontrola?

13.02.2017 11:03

Aby mohl produkt nosit označení Regionální potravina, musí splňovat určité podmínky. Státní zemědělská a potravinářská inspekce udělala kontrolu těchto potravin. Jak dopadla?

regionální potravina

Potraviny oceněné značkou KLASA a Regionální potravina jsou v roce 2016 téměř bez závad, tak zní stanovisko po kotrole SPZI.

"Velmi vysokou míru jakosti i bezpečnosti potravin oceněných značkou KLASA a Regionální potravina prokázaly kontroly Státní zemědělské a potravinářská inspekce (SZPI) v roce 2016. U žádné z hodnocených šarží inspektoři nezjistili porušení bezpečnostních parametrů. Pouze v jednotkách případů byly zjištěny drobné jakostní nedostatky např. ve značení a složení. U ostatních skupin potravin inspektoři SZPI zjišťují až řádově vyšší podíly nevyhovujících vzorků," uvedl tiskový mluvčí SPZI Pavel Kopřiva.

SZPI v loňském roce hodnotila celkem 76 šarží potravin oceněných značkou Regionální potravina, z čehož jediná byla vyhodnocena jako nevyhovující. Ta se ale netýká Plzeňského kraje.

Produkty musí splnit určité podmínky, aby mohly dostat označení Regionální potravina. V zásadě jde o kvalitní produkty, z místních surovin, vyráběné tradiční recepturou s výbornou chutí. Značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství již sedmým rokem. Každoročně tuto značku získá několik produktů z kraje, které jsou vyhodnoceny jako nejlepší. Tyto potraviny se často prodávají přímo u výrobců, na farmách nebo na farmářských trzích.

ilustrační foto

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24