QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jak bude vypadat nová Západočeská galerie? U Zvonu finišuje výstava

12.08.2017 13:14

Téma nové Západočeské galerie v posledních měsících opět ožilo. Proč je její stavba nutná a jak bude vypadat, to přibližuje výstava, která finišuje v lokalitě U Zvonu v Plzni.

nova_budova_u_zvonu

Na pozemku U Zvonu na okraji Křižíkových sadů je aktuálně stále ještě k vidění speciální výstava, která shrnuje důvody, proč je stavba nové budovy nutná. Zároveň se mohou zájemci seznámit s její podrobnou vizualizací.

"Na velkoformátových panelech umístěných v místě, kde by nová budova měla stát, se můžete seznámit s nevyhovujícím stavem současných galerijních prostor a jednotlivých součástí provozu," informuje Západočeská galerie.

Výstavba nové budovy Západočeské galerie se diskutuje již řadu let. V posledních měsících se nicméně projekt poměrně významně posunul k realitě. Memorandum ohledně stavby nové Západočeské galerie v Plzni schválilo jak vedení města, tak Plzeňského kraje. Stavba by měla proběhnout za významné podpory ministerstva kultury, které účast na projektu také přislíbilo.

Podle aktuálních odhadů vyjde stavba nové galerijní budovy U Zvonu v Plzni na zhruba 820 milionů. Podíl státu by měl dělat 480 milionů. Financování od ministerstva by mělo proběhnout čtyřmi platbami, a to v období let 2018/2019 - 2021/2022. Pozemky U Zvonu, kde galerie vyroste, jsou města, které je poskytne, stejně jako infrastrukturu.

Podoba budoucí galerie je roky známá a nepočítá se s tím, že by se projekt přepracoval. Stále je aktuální návrh architektů Ladislava Kuby a Tomáše Pilaře (viz vizualizace). O výstavbě galerie se jedná už celou řadu let. V roce 2009 byla vyhlášená architektonická soutěž a od té doby se v podstatě hledají zdroje financování. Právě klíčová otázka je ale nejspíš konečně vyřešená.

Zdroj vizualizace: Západočeská galerie

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24