QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jak to vypadá na drogové scéně v Plzni a kraji?

13.02.2017 13:19

Jak to vypadá s drogami v Plzni a Plzeňském kraji, jak využívají strážníci plzeňské městské policie tzv. drogový kufr nebo Drugtester 5000? To vše se řešilo na workshopu určeném nejen pro strážníky a policisty.  

IMG_4815

„Aktuální trendy drogové scény na území Plzeňského kraje a Statutárního města Plzně“, to byl název workshopu, který abolvovali nejen strážníci Městské policie Plzeň, ale i policisté, pracovníci státní správy zabývající se problematikou drog a školní metodici prevence.

 

Workshop se konal v pátek v Plzni, pořádala ho Městská policie Plzeň a Národní protidrogová centrála SKPV PČR. Cílem byla vzájemná výměna informací související s drogovou problematikou žáků základních a středních škol, osob užívajících omamné a psychotropní látky v souvislosti s výskytem nových drog na drogové scéně, jejich rozeznání, účinky a hrozící nebezpečí po jejich užití.

Na Workshopu se hovořilo se například o výskytu nových drog na drogové scéně, o testování přítomnosti drog mezi žáky základních a středních škol, nebo o problematice objednávání drog přes internet a mnoho jiného.

Strážníci z Odboru analýzy a prevence kriminality Městské policie Plzeň představili tzv. „Drogový kufr“, který využívají v rámci svých preventivních aktivit na školách.

"Nový osvětový prostředek mohou strážníci využívat při svých besedách díky Odboru bezpečnosti a prevence kriminality Magistrátu města Plzně, jež jim ho zakoupil. Drogový kufr obsahuje atrapy drog a pomůcek, které je jsou jen těžce rozeznatelné od skutečných. Atrapy jsou vyrobeny ze zdraví neškodných materiálů. Děti, studenti nebo rodiče si tak mohou vytvořit jasnou představu o vzhledu návykových látek, formách balení a aplikačních pomůckách," uvedla mluvčí strážníků Jana Pužmanová.

Došlo i na představení digitálního drogového testeru. "Na závěr zástupce Obvodní služebny MP Plzeň - Bory seznámil přítomné s významným pomocníkem strážníků v terénu, s Drugtestrem 5000. Drugtest má Městská policie Plzeň k dispozici díky finančního příspěvku MV ČR z dotačního programu na prevenci kriminality již od roku 2013. Tento přístroj je schopen indikovat ze slin uživatele všechny nejdostupnější OPL v ČR během pár minut a je hojně využíván v rámci výkonu služby MP Plzeň," uvedla dále Jana Pužmanová.

foto: Jana Pužmanová Městská policie Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24