QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jako přes "kopírák"! Do provozu tramvají zasáhly nehody u Mikulášského

09.02.2016 13:47

Hned dvě nehody téměř jako přes "kopírák" zasáhly v úterý do provozu tramvají číslo 1 a 2 v Plzni. K nehodám došlo během hodiny a půl jen několik desítek metrů od sebe.

Tramvaj vykolejila na konečné linky číslo 1 na náměstí Milady Horákové.

Cestující tramvejmi linek 1 a 2 v Plzni museli v úterý kolem poledne počítat hned dvakrát se zpožděním. Za zdržením stály nehody, ke kterým došlo prakticky stejným způsobem v lokalitě v okolí Mikulášského náměstí. Oblast křížení tramvajových pásů se silnicí je z hlediska nehod hodně vytížená.

K první nehodě tramvaje s osobním autem došlo krátce před půl dvanáctou na trase od nádraží k Mikulášskému náměstí. Nehodu se podařilo poměrně rychle odstranit a nakonec nebyla nutná ani asistence policie. Nikomu se naštěstí nic nestalo. Tramvaje linek číslo 1 a 2 směrem na Slovany a Světovar ale nabraly zpoždění. "U té první nehody bylo následné zpoždění do 14 minut," potvrdil QAP.CZ Tomáš Mráz z dopravních podniků.

K další nehodě došlo o zhruba osmdesát minut později. "K nehodě došlo před hřbitovem v křížení tramvajového pásu a silnice. V tomto případě bylo zpoždění do 13 minut," doplnil k další v podstatě obdobné nehodě Tomáš Mráz.

V obou případech se podařilo celkem rychle odstavit nabouraná auta a provoz mohl být obnovený.

Křížení tramvajových pásů s jízdními pruhy je rizikové...

Trasa tramvají od nádraží směrem na Slovany a Světovar je dějištěm nehod celkem často. "Jde o kritické úseky, prakticky se jedná o celý úsek až na Slovanskou. Jedná se o místa, kde musí osobní auto dávat přednost tramvajím. Stává se ale, že řidiči trmavaj například přehlédnou," vysvětluje Tomáš Mráz. Podle šetření to vypadá, že i v úterních případech budou na vině řidiči osobních aut.

Poměrně nebezpečné je také parkování nebo vyjíždění z parkovacích míst na Slovanské třídě, kde musí auta například vycouvat přímo přes koleje. Nehoda tramvaje s osobním autem se na Slovanské odehrála i v pondělí odpoledne. Také v tomto případě se to naštěstí obešlo bez zranění.

Nejspíš nejvážnější nehoda za poslední dobu, při které došlo ke střetu tramvaje s osobním autem, se odehrála na Slovanech na konci loňského roku. Došlo k ní na Koterovské, kde vjel řidič do tramvajového pásu, který hlavní tah ze Světovaru protíná. Podrobnosti k nehodě včetně fotografií najdete zde.

FOTO: ilustrační

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24