QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Je tady vrchol tropů! Platí výstraha kvůli velmi vysokým teplotám

08.08.2018 7:01

Od středečního dopoledne zasáhne region vlna velmi vysokých teplot. Budou se šplhat postupně až k 38 stupňům ve stínu! Na co bychom neměli zapomínat?

Balonová show 2012 (9)

Období tropického počasí dostupuje k vrcholu. Středa a čtvrtek budou nejteplejší dny tohoto týdne. Pak už by mělo dorazit slibované ochlazení.

Pro Plzeňský kraj platí výstraha kvůli velmi vysokým teplotám od středečního poledne až do čtvrtka 9. srpna do 20 hodin. Týká se to všech okresů kraje.

"V odpoledních hodinách předpokládáme teploty nejčastěji mezi 32 až 36 °C, v nižších polohách můžeme ojediněle naměřit ve středu až 37 °C, ve čtvrtek až 38 °C," upozorňuje ČHMÚ. Už během čtvrtka by měly dorazit do regionu i bouřky, které budou místy silné. V průběhu pátku očekávají meteorologové přechod studené fronty přes naše území a s tím i pokles teplot. Pohybovat by se pak měly v Plzeňském kraji dokonce jen mezi 21 a 24 stupni a k tomu se přidá zatažená obloha s deštěm.

Ve středu a ve čtvrtek bychom nicméně měli být kvůli velmi vysokým teplotám maximálně obezřetní a rozhodně bychom se neměli přetěžovat.

Doporučení k eliminaci přehřátí a dehydratace organismu s možným poškozením zdraví:

  • Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.
  • Nenechávat děti, ale i zvířata, na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech.
  • Zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu, přednostně neperlivých, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami.
  • Děti do 20 kg by měly vypít 1,5 až 2 l nápojů denně, starší děti a dospělí kolem 3 l denně. Není vhodné pít ledově vychlazené nápoje.
  • Při pobytu na přímém slunci používat ochranné prostředky (krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle, pokrývku hlavy).
  • Při použití klimatizace udržovat teplotní rozdíl mezi venkovním a klimatizovaným prostředím maximálně kolem 5 st.C.
  • Věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, nemocným a starším občanům.

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24