Jiří Kajínek je na svobodě! Na jeho podmínku dohlédne soud v Plzni

23.05.2017 11:55     23.05.2017 14:24

Nejznámější český vězeň Jiří Kajínek v úterý odpoledne opustil po 23 letech brány věznice. Odpykával si doživotí za dvojnásobnou vraždu v Plzni.

ilustrační foto_QAP foto (4)

Brány rýnovické věznice v Jablonci nad Nisou opustil Jiří Kajínek kolem půl druhé odpoledne v úterý 23. května po tom, prezident Miloš Zeman dopoledne podepsal jeho milost. Následovalo administrativní kolečko, kterým musí projít každý z vězňů, který míří opět na svobodu.

Na Jiřího Kajínka čekaly před věznicí několik dnů jak zástupy novinářů, tak jeho fanoušků. Původně chtěl sice opustit zařízení nepozorovaně, nakonec se ale rozhodl, že se se všemi setká. "Chtěl bych poděkovat lidem, kteří mě za ty roky podporovali, kteří mi dodávali síly, kteří se snažili mi pomáhat," řekl krátce po tom, co předstoupil před čekající davy.

Kam povede jeho první cesta z vězení, nicméně nechtěl prozradit. "Nemám strach, skutečně se nebojím, ale není nutné, aby každý věděl, že bydlím v tomhle domě, v tomhle bytě. Proč by to měli lidé vědět?" komentoval rozhodnutí tajit své budoucí bydliště.

Na definitivní udělení milosti čekal Jiří Kajínek několik týdnů. Prezident Zeman to nicméně avizoval předem. "Pro mě tím, jak řekl Miloš Zeman na náměstí v Čáslavi, že vážně uvažuje o milosti, pro mě začínal skutečný zázrak. Čekám 23 let a pravda je taková, že samozřejmě by bylo ideální, kdyby pan prezident vyhlásil milost a pak to řekl, jak se to dělá běžně. Ale já i kdybych měl čekat další měsíc, tak pořád musím být panu Zemanovi vděčný, taková je realita," řekl k čekání posledních týdnů.

Jiří Kajínek zároveň zopakoval, že by chtěl obnovu procesu. Ve vězení si odpykával doživotní trest za dvojnásobnou vraždu v borských serpentinách v Plzni v roce 1993. Tehdy zastřelil podnikatele Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliána Pokoše. Doživotní trest dostal 23. června 1998. O dva roky později se zapsal do historie útěkem z mírovské věznice.

Součástí udělené milosti je také sedmiletá podmínka, kdy se Jiří Kajínek nesmí dopustit žádného trestného činu. Dohlížet na to bude Krajský soud v Plzni.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24