QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Jiří Suchý je čestným občanem Klatov. Ve městě strávil dětství

15.09.2018 17:00

O udělení čestného občanství osobnosti naší kultury Jiřímu Suchému jednomyslně rozhodli zastupitelé města. Slavnostní předání titulu proběhne v říjnu.

Suchý
1

K udělení čestného občanství dojde především na přání klatovských občanů. "Město bylo opakovaně oslovenou občany s návrhem udělit čestné občanství Jiřímu Suchému. Jeho vztah ke Klatovům je srdečný a osobní. Ačkoliv se tu nenarodil, záhy se jeho rodina do Klatov přestěhovala a on tu strávil prvních pět let svého života. Jeho rodiče Jaroslav Suchý a Růžena Beštová pocházeli z Klatov, jeho prarodiče po obou stranách tu žili. Jiří Suchý se do Klatov pravidelně vrací, dle svých slov jsou pevně v jeho srdci, cítí zde své kořeny,“ sděluje místostarosta Klatov Václav Chroust.

O udělení čestného občanství rozhodlo městské zastupitelstvo zcela jednomyslně hlasy všech 26 přítomných. Čestné občanství Jiří Suchý slavnostně převezme na klatovské radnici 9. října. "Záměrně jsme zvolili termín po-volební. Slavnostní ceremonie, na kterou se těšíme, tak nebude zatížena předvolebními úvahami,“ uvádí starosta města Rudolf Salvetr.

Sedmaosmdesátiletý Jiří Suchý je respektovanou osobností naší kultury. O svém dětství v Klatovech říká: "Moji rodiče byli odjakživa stoprocentní Klatováci. Jen na nějaký čas musel můj otec odjet za prací do Plzně i s maminkou, ale vzápětí se vrátili oba do Klatov i s přírůstkem, a to jsem byl já. A tak dětství jsem strávil právě tady. Kdesi jsem četl, že Sigmund Freud tvrdí, že prvních pět let života utváří charakter člověka pro celý další život. V mém případě měl stoprocentní pravdu.“

"Město Klatovy uděluje čestné občanství velmi uvážlivě a zřídka. V posledních 25 letech tímto titulem ocenilo Jiřího Bílka a Františka Wiendla. Oba byli a jsou významnými osobnostmi města a regionu,“ uzavírá Václav Chroust.

FOTO:  Karel Nováček

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24