Kladrubské muzeum je v obležení Indiánů - FOTKY!

17.06.2018 17:20

V pátek se v kladrubském muzeu konala slavnostní vernisáž výstavy pod názvem Indiáni našima očima. A začala stylově, úderem 18. hodiny na věži se všude rozvoněly vonné byliny v obří mušli.

DSC_3748
DSC_3711DSC_3712DSC_3719A3DSC_3723DSC_3730DSC_3724DSC_3739DSC_3732DSC_3740DSC_3748DSC_3753DSC_3756DSC_3755DSC_3765DSC_3763DSC_3767DSC_3769DSC_3771

Indiáni našima očima -  tak se jmenuje nová výstava v kladrubském muzeu, kterou připravili tři nadšenci Roman Konečný, Lukáš Junek a Aleš Turner. Právě oni jsou příznivci i přátelé lidí z indiánských kmenů, kteří žijí na českém území.

Více řekli na páteční vernisáži výstavy, kde se do jejich slov zapouslouchala i fotografka Monika Šavlová. "Zní to sice zvláštně, ale opravdu je v naší republice společenství nadšenců, kteří se snaží žít v souznění s přírodou, znají historii severoamerických indiánů a používají jejich zvyky a tradice. Jedná se o občanské sdružení Indian Corral Westerners International z.s.  a založené bylo již v roce 1990. Každý kmen stejně jako kdysi  v Americe i u nás má své jméno. Výbavu, tabatěrky, zbraně, šperky, teepee a další si vyrábějí sami. A s tím pak několikrát do roka pobývají v přírodě a pořádají dokonce i tábory pro nejmenší. Příslušník kmene Lakotů si povzdechl, že bohužel  ti pak v teenegerském věku skupinu většinou opouští. V době notebooků, tabletů, mobilů a Harryho Pottera se prostě Indiáni už - jak se říká - nenosí," vyprávěla kladrubská návštěvnice Šavlová.


Vernisáž byla samozřejmě zahájena po indiánsku. Nejdříve se v pátek 15. června úderem 18 hodiny na kostelních hodinách zapálil představitel kmene Bílé Vrány se svým kolegou křesadlem pytlík vonných bylinek v obří mušli a provedl očistný rituál kouřem bylinek u každého přítomného návštěvníka.

Následovala indiánská píseň za doprovodu bubnu v podání jednoho z Lakotů a pak už návštěvníci mohli vstoupit do výstavního sálu kladrubského muzea a celou výstavu si prohlédnout. 

"Mnozí neodolali možnosti se s vystavenými figurínami i vyfotit neb v první chvíli měli všichni dojem, že tam sedí Indiáni opravdoví. Tak moc autentické figuríny jsou.  Zúčastnění měli možnost přenést se do 19. století, kde potkali např. bizoního tanečníka, indiánskou ženu, prkýnko na maso z bizoní lopatky či sáňky z bizoních žeber. Čeští Indiáni byli i výřeční a každému, kdo měl zájem, nadšeně odpovídali na dotazy a vyprávěli své zážitky a zkušenosti. A protože málokdy je v kladrubském muzeu jen jedna výstava, i tentokráte současně s indiánskou běží i expozice nejrůznějších podomácku vyrobených zbraní s názvem Zlaté české ručičky. Člověk u těchto zbraní jen tiše žasne, jak někoho napadlo vyrobit si tlumič na pistoli např.  z PVC trubky. Ráda bych obě tyto expozice doporučila, jsou opravdu zajímavé," dodala závěrem Monika Šavlová z Kladrub.


Text: Martina Sihelská
Foto: Monika Šavlová

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24