Koalice na plzeňských Slovanech je hotová. Starosta Aschenbrenner zůstává

09.10.2018 10:18

Nejrychlejší povolební vyjednávání v Plzni proběhlo na druhém obvodě. Starostou zůstává Lumír Aschenbrenner za ODS. V koalici se spojí s dalšími čtyřmi politickými subjekty.

DSC04687

Volby sice skončily teprve před pár dny, v Plzni se už ale rozjíždí povolební vyjednávání. Nejrychleji vedla jednání k dohodě na Slovanech.

Volby na druhém plzeňském obvodě suverénně vyhrála ODS a v čele obvodu tak dál zůstává Lumír Aschenbrenner, který vstoupí už do svého šestého volebního období. V koalici s ODS budou na Slovanech vládnout Piráti, TOP 09, KDU-ČSL a ČSSD.

"Dojednáno už máme.Teď se musíme jen dohodnout na složení výborů. Ustavující zasedání zastupitelstva předpokládáme 30. října. Záleží ještě na tom, zda se někdo odvolá," potvrdil QAP.CZ Lumír Aschenbrenner. Podle aktuálního návrhu by na postech místostarostů měli usednout Jan Fluxa za TOP 09, Roman Andrlík za ČSSD, Eva Trůková za ODS. V radě obvodu by měl mít také své místo za KDU-ČSL Pavel Janouškovec, za ODS David Šlouf a za Piráty Filip Sequens. Kontrolní výbor by měl být v režii ANO.

V dalších velkých obvodech se jednání o složení vedení radnic teprve rozjíždí. Podle výsledků voleb to ale vypadá, že ve funkcích skončí starostové ze sociální demokracie.

Velké vyjednávání se chystá také na úrovni města Plzně, kde se bude prioritně diskutovat mezi ANO a ODS. Ačkoliv volby vyhrálo ANO, bylo to jen s minimálním rozdílem. Jestli se do křesla primátora posadí nakonec Roman Zarzycký z ANO nebo Martin Baxa z ODS, tak zatím není jasné.

Kompletní přehled výsledků voleb najdete v článku zde.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24