QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 11:29

Kokotské rybníky lákají na studánky i naučnou stezku - FOTKY

24.04.2018 11:53

Odkud se vůbec vzal zdánlivě hanlivý název Kokotské rybníky? S vulgaritou to rozhodně nemá co dělat. Oblast rybníků je skvělým cílem výletů i pro rodiny s dětmi!

3
3 2 1 4 5 6 10 11 12 13 14 15 16 17 19 18 20 21 24 25 26 27 28

Oblast Kokotských rybníků se rozkládá na pomezí Plzeňska a Rokycanska mezi Novou Hutí, Bušovicemi a Vítinkou. I když samotný název řadě lidí připomene vulgární význam slova, ten skutečný je někde úplně jinde.

Kdysi byla lokalita plná močálů a bažin, ze kterých vystupovala mohutná skaliska. Právě ta lidem připomínala kohoutí hřebínky. A odtud se vzal i název pro zdejší vesnici Kokot. Tak se totiž ve staročeštině říkalo kohoutovi. Pojmenování Kokotsko nese dodnes také jeden z vrchů nedaleko rybníků. Těch bylo původně pět, dodnes se ale dochovaly už jen dva - Horní kokotský rybník a Dolní kokotský rybník.

Plný života je v současné době Dolní kokotský rybník, kde můžeme pozorovat kachny, labutě, lysky černé i spoustu ryb a žab. Naopak Horní kokotský rybník je momentálně prázdný. Nicméně pozor, evidentně si ho v poslední době oblíbila divoká prasta.

Oblast rybníků je známá také nejrůznějšími prameny potoků. Nejoblíbenější je Kokotská studánka, která nabízí lahodnou pitnou vodu. Tu mají místní ve velké oblibě a natočit si čerstvou vodu do barelů nebo lahví může kdokoliv. Nedaleko jsou dokonce k dispozici kárky pro snadnější dopravu nádob.

Lokalita je nicméně protkána také naučnými panely, které lemují turistickou stezku a popisují vznik i současný stav rybníků. Na stezce navíc nechybí ani odpočívadla a lavičky.

FOTO: Michaela Květová


 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24