QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kollárovka se mění. Dřevěné náměstíčko už slouží lidem - FOTKY

18.09.2017 11:42

Otevřením revitalizovaného náměstíčka v Kollárově ulici vyvrcholil festival veřejného prostoru v Plzni. Nové dřevěné posezení už slouží veřejnosti. Další změny se chystají...

1
1432

O oživení a zlepšení image Kollárovy ulice v Plzni se snaží už dlouhodobě iniciativa "Kollárka jinak". Její snažení začíná mít i skutečně viditelný efekt. V uplynulých dnech u křižovatky s Budilovou a Kovářskou ulicí vznikl prostor pro veřejné setkávání nebo posezení.

Dobrovolníci pracovali na vybudování dřevěné platformy,která může mimo jiné sloužit i pro kulturní akce. Ani tím to ale nekončí. V lokalitě by měla přibýt i zeleň v podobě několika stromů. Právě nedostatek zeleně byl také jedním z nedostatků, které se lidem podle nedávného průzkumu v oblasti nelíbí.

Reklamy by se měly umírnit. Iniciativa chce vyjednávat s podnikateli...

Kollárova ulice je nicméně sídlime řady obchodů, barů i klubů. Poutače a reklamy jsou další záležitostí, která vzhledu ulice moc nesvědčí. V následujících týdnech proto začnou obyvatelé a architekti jednat s podnikateli v Kollárovce, jak je omezit. “Jednotlivé cedule a bannery přes sebe dnes křičí tak, že se v tom chodci nakonec ztratí. Kompromisní pravidla tak můžou pomoci všem,” uvádí urbanista Milan Brlík z organizace placemakers.cz, se kterou místní intenzivně spolupracují.

"Reklama není apriori negativním jevem, nicméně skrumáže reklamních ploch mnohde kazí celkový dojem veřejného prostoru. Jejich nesourodost pak ani neplní svůj primární účel, neb zákazníka místo nalákání k nákupu spíše mate. Proto vítám snahy o kultivaci vizuálního smogu a nastavení jasných pravidel. Často stačí jiný výběr materiálů nebo barev pro reklamu a výsledek je pro každodenní kolemjdoucí o poznání příjemnější a reprezentativnějš,” míní náměstek primátora Pavel Šindelář.

FOTO: Pěstuj prostor, Kollárka jinak

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24