QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Konec prázdnin dětem zpříjemní soutěžní stezka na Špičáku

23.08.2016 19:10

Poslední sobotu letošních prázdnin se mohou zájemci vydat v rámci Dne s lesy ČR na naučnou soutěžní stezku.  Na vítěze čeká vyhlídkový let nad Šumavou. 

Nová rozhledna na Špičáku. Foto Ski&Bike Špičák.

Zhruba tříkilometrová trasa povede od rozhledny na Špičáku na Čertovo jezero a odtud k chatám Hanička a Blaženka poblíž nástupu na lanovku. Podle organizátorů akce ze sportovního areálu Špičák a Lesů ČR nebude okruh náročný a zvládnou jej i malé děti nebo rodiče s kočárky.

Odborníci, kteří se starají o zdejší lesy, účastníky na stanovištích seznámí se  zajímavostmi z oblasti péče o les nebo myslivosti. "Nebudeme je ale pouze poučovat, řadu věcí si i sami vyzkouší. Věřím, že třeba dětem se bude líbit frontáž kůry stromů, což je v mírné nadsázce ukázka takové lesní daktyloskopie. Přesvědčí se, že každý strom má svůj typický 'otisk', podle něhož se dá poznat. Vzniklý 'obtah' s docela působivým designem si  mohou ponechat jako suvenýr. Líbit se jim podle mne bude i poznávačka lesních předmětů, protože jí absolvují poslepu,“ přibližuje některé aktivity na stanovištích Ladislav Řezník z Lesů ČR.    

Lanovka na vrchol Špičáku bude v sobotu 27. srpna v provozu od 9 hodin. První skupinky mohou vyrazit na trasu v 9.30 hodin, poslední zájemci pak v 17 hodin.

"U rozhledny najdou první stanoviště, kde obdrží účastnické kartičky, které si nechají potvrdit na dalších pěti zastávkách rozmístěných po naučné stezce. V prostoru dětského hřiště před chatami Hanička a Blaženka pak kartičky odevzdají. Všechny budou zařazeny do slosování o vyhlídkový let nad Šumavou. Děti se v cíli mohou těšit na dárky,“ sděluje Radek Vaniš ze Ski&Bike Špičák.

FOTO: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24