QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kostelík na Mouřenci slaví čtvrtstoletí od své záchrany

22.09.2018 12:20

Během oslav o tomto víkendu zazpívá sbor Svatobor. Přístupné jsou kostel, kostnice i muzeum a chystá se také procházka s průvodcem.

Mouřenec na konci prázdnin- foto Jana Kadlecová

Čtvrtstoletí od záchrany a svého znovuvysvěcení slaví o tomto víkendu kostel svatého Mořice na Mouřenci nad šumavským Annínem. Součástí oslav jsou kromě česko-německé mše i koncerty a prohlídky.

"Před 25 lety se díky sbírce německých rodáků ze zdevastovaného Mouřence opět stala duchovní perla Šumavy. 26. září 1993 kostelu požehnal spolu s českými a německými kněžími tehdejší českobudějovický biskup Antonín Liška. Od té doby byl Mouřenec zachráněný a čekalo se na jeho oživení,“ připomíná Lukáš Milota ze spolku Přátelé Mouřence, který o kostel už několik let pečuje.

Ode dneška jsou v rámci oslav  přístupné kostel, kostnice i muzeum. K vidění jsou historické fotografie, snímky, které dokumentují posledních 25 let tohoto kostela a záběry z posledních let, kdy je Mouřenec dějištěm řady duchovních a kulturních akcí. Návštěvníci se můžou také dozvědět řadu informací o vývoji česko-německých vztahů v šumavském pohraničí.

Vrcholem oslav bude dnes odpoledne  česko-německá mše.  Bude také odhalena původní barokní mouřenecká křitelnice, jejíž opravu financoval německý podpůrný spolek Förderkreis zur Erhaltung von St. Maurenzen. Po mši bude program  pokračovat koncertem Železnorudského smíšeného sboru.

V neděli dopoledne se můžou zájemci vydat "Po stopách mouřeneckých farníků“. Při procházce s průvodcem navštíví sklářskou hrobku rodiny Schmid v Anníně, dále kostel na Mouřenci, Švédské hroby u Palvínova a novou kapli ve Vatěticích. Sraz účastníků vycházky je v 10 hodin na parkovišti u sklárny v Anníně. Procházka trvá 3,5 hodiny. Tečkou za mouřeneckými oslavami bude v neděli od 15 hodin v kostele na Mouřenci koncert Pěveckého sboru Svatobor.  

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24