Kraj pošle na platy řidičů autobusů skoro 29 milionů

07.03.2017 14:59

Plzeňský kraj pošle řidičům ČSAD Autobusy Plzeň bezmála tři desítky milionů na platy. Jde o peníze, které mají pokrýt letošní navýšení platů.

FOTO_QAP_CZ (3)

Plzeňský kraj, společnost POVED, s.r.o. a dopravce ČSAD Autobusy Plzeň, a.s. podepsali takzvanou Dohodu o poskytnutí zálohy na mzdové náklady. Kraj se zavazuje za rok 2017 vyplatit částku 28 600 000 korun na úhradu neočekávaných mzdových záloh, které vznikly dopravci v souvislosti s účinností novelizovaného nařízení vlády o platech řidičů.

"Plzeňský kraj je dneškem jedním z krajů, který vyřešil situaci, jež nastala v souvislosti s novelou nařízení vlády. S dopravcem jsme se po jednáních dohodli na částce 28 600 000 korun, která by měla pokrýt navýšení mezd řidičů. Jedná se o zálohovou platbu na rok 2017, která bude na konci roku porovnána se skutečnými výkazy,“ vysvětlil hejtman Josef Bernard.

Společnost ČSAD Autobusy Plzeň tak dostane do poloviny března první zálohu za měsíce leden až březen letošního roku ve výši 7,15 milionu korun a pak každý následující měsíc zálohovou platbu ve výši 2,383 milionu korun. Poslední prosincová platba bude 2,386 milionu korun.  "Mzdu řidičům vyplácí zaměstnavatel – dopravce, nikoliv kraj, ale vzhledem k tomu, že cca 80 procent výkonů je dopravcem realizováno jako zajištění výkonů v závazku veřejné služby pro Plzeňský kraj, došlo k přenosu požadavku na zajištění finančních prostředků souvisejících s navýšením mezd na Plzeňský kraj,“ dodává náměstek hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek.

Řidiči autobusů dostali přidáno díky novele zákona, která nabyla účinnost na začátku letošního roku. Řidičům se zvedla hodinová mzda ze 71,60 korun na 98,10 korun. Zároveň dostali příplatek za práci ve ztíženém pracovním prostředí.

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24