QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Lektoři krajské záchranky v Plzni školili zájemce v resuscitaci - FOTKY

18.10.2018 11:54

Sídlo krajské záchranky v Plzni hostilo další Světový den záchrany života. V resuscitaci školili jak veřejnost, tak školáky instruktoři záchranky.

8
812710911121518172022395020181016_14585440

V sídle krajských zdravotnických záchranářů v Plzni proběhl Světový den záchrany života. Ten si klade za cíl seznámit laickou veřejnost se základy oživování při náhlé zástavě oběhu. Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje se již popáté přidala k nynější celosvětové akci (do loňska šlo o Evropský den záchrany života).

Čtyři lektoři Vzdělávacího a výcvikového střediska ZZS PK a jeden operátor zdravotnického operačního střediska během dne proškolili v laické resuscitaci na sto dvacet žáků základních škol, v odpoledních hodinách pak byla akce určena široké veřejnosti. Všichni si procvičili laickou resuscitaci na speciálních modelech a dozvěděli se řadu praktických rad, jak postupovat, pokud někdo v jejich blízkosti zkolabuje. Vyzkoušet si mohli i správnou komunikaci s operátorkou tísňové linky.

Světový den záchrany života vzbudil v Plzni zasloužený ohlas také mezi zástupci médií včetně regionálních televizí a účastníky akce přišla osobně povzbudit i krajská radní pro oblast zdravotnictví Milena Stárková.

Podtitul letošní kampaně #worldrestartaheart Každý člověk na světě může zachránit život! podporuje myšlenku, že resuscitace je natolik jednoduchým výkonem, že jej může provádět opravdu kdokoliv, dokonce i děti od věku 12 let. Pro přežití dospělých osob se spatřenou srdeční zástavou doma, v práci nebo na veřejnosti je velmi efektivní samotná srdeční masáž, kterou lze provádět bez předchozího nácviku. Laická resuscitace přitom až trojnásobně zvyšuje šanci postiženého na přežití!

Text: Vítězslav Sladký

FOTO: Michaela Květová

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24