Letní sezona na památkách vyvrcholí Hradozámeckou nocí

27.08.2016 8:00

Speciální noční prohlídky, divadlo i setkání s hvězdáři nabídne Hradozámecká noc v Plzeňském kraji.  Brány památek se mimořádně otevřou už dnes večer. 

DSC_0250

Hradozámecká noc na hradě a zámku vHoršovském Týně nabídne Prohlídky nazvané Jak se co dělá, které  provede sám kastelán Jan Rosendorfský a zájemce seznámí s  nově zrekonstruovanou knihovnou. Zájemci se dozvědí o historii, restaurování a skladování knih. Pouze během této prohlídky se lidé podívají i do druhé zámecké knihovny.

"Lákavé jsou také hrané kostýmované prohlídky nazvané Zpětohledy. Diváci se přenesou na konec 16. století a setkají se s majitelem panství Vilémem Popelem z Lobkovic, jeho manželkou a dětmi, dvorním umělcem Étiennem a dalšími obyvateli zámku,“ uvádí mluvčí Národního památkového ústavu Jitka Skořepová.

Pro milovníky filmů bude během večera zpřístupněna výstava Karel IV. ve filmu. Lidé uvidí originály kostýmů z filmů Noc na Karlštejně, Slasti Otce vlasti a Hlas pro římského krále. Pro dobrodružnější povahy jsou připraveny tajuplné prohlídky hradního sklepení. Lidé budou chodit se svíčkou samostatně bez průvodce.

Kladrubský klášter ve spolupráci s Hvězdárnou a planetáriem Plzeň láká na  noc spojenou s hvězdami. Při jasné obloze budou návštěvníci pozorovat slunce a po setmění i noční oblohu. Zároveň se od odborníka Lumíra Honzíka dozvědí, jak to bylo s vynálezem dalekohledu. Večerní program se neobejde bez komentované prohlídky kostela Nanebevzetí Panny Marie, který je jedním z vrcholných děl architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla.

Rabí, jedna z největších hradních zřícenin v Čechách, zve na večerní prohlídky hradu. Program se odehraje za svitu pochodní a loučí. Na noční prohlídky v duchu středověké detektivky láká vodní hrad Švihov. Návštěvníky Velhartic čeká slavný muzikál Noc na Karlštejně v podání divadelního spolku Tyjátr z Horažďovic. Informace o programu najdete zde. 

FOTO: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24