Letos drží Víteček nad vodou lidé, příští rok to snad už budou dotace? FOTKY

14.09.2018 8:02

Řada akcí se konala pro pomoc černošínskému Středisku Víteček, které se stará o handicapované a ocitlo v nesnázích. Lidé pomáhali ve velkém. Co bude dál?

IMG_0734
IMG_0734IMG_0726IMG_0737IMG_0738IMG_0728IMG_0742IMG_0753IMG_1044IMG_0745

Velkou vlnu solidarity vyvolala zpráva z počátku letošního roku, kdy se lidé na Tachovsku dozvěděli, že Středisko Víteček v Černošíně, které se stará o osm desítek handicapovaných, nemá peníze.

Středisko začalo řešit situaci nejdříve úsporami na provozu a také snížením pracovníků ve středisku. I tak se chvíli zdálo, že to jen těžko ustojí. Protože ve Středisku Víteček mají lidé z Tachovska příbuzné i přátelé, rozhodli se všichni pomoci. Byl zřízen transparentní účet pro středisko, v Plzni se konal Charitativní běh pro Víteček, v Mariánských Lázních Benefiční koncert, v Sulislavi cyklo korida.

O nouzi, ve které se středisko ocitlo, se dozvěděli i lidé na Chebsku a v Mariánských Lázních. "Já osobně nikoho v tom středisku neznám, ale u nás ve městě jsem si už všimla, že pro stejné středisko bývá prodej drobných předmětů. A pak mi někdo řekl i o dívence od nás, která tam jezdí. Začala jsem zvažovat, jak jim pomoci. Znám webové stránky HIT HIT, kam dají lidé něco zdarma pro někoho a další si to kupují. tedy je to systém, že někdo něco koupí, ale peníze nejdou k tomu, kdo to do prodeje dá, ale právě na středisko Víteček. Podmínkou je ale prodej aspoň za sto tisíc. Jinak se peníze vrátí zpět odesílatelům a věci nedostanou.  A toho jsme se moc báli, že toho nedosáhneme," uvedla Andrea Sasková z Mariánských Lázní, která je autorkou kuchařky Vaříme srdcem a právě tyto knihy také do prodeje darovala. 

"Každý den jsem sledovala stav, doplňovali jsme další produkty od dárců. Dlouho to stálo na několika desítkách tisíc. Až vlastně poslední týden to dosáhlo té magické hranice sta tisíc a já zajásala a se mnou i desítky přátel. Opravdu mi spadl kámen ze srdce. Přesvědčila jsem se, že lidé ještě nejsou tak lhostejní a dokážou pomoci, když je to potřeba," vysvětlila Sasková s tím, že první popud přišel od Bohuslavy Mayové, která má ve Stříbře a Černošíně své přátele.

Na kontě HIT HIT nakonec přistálo 126 tisíc korun a dalších 25 přivezli ze Sulislavi Vladimír Finna a Václav Trnka. "Děláme několik let v Sulislavi cyklo závod, jmenuje se Sulislavská korida. Tak proč bychom nemohli závodem pomoci potřebným? Tak jsme se tam všichni domluvili a navíc se povedlo, že tu částku, kterou jsme sesbírali, nám ještě o celých sto procent navýšila jedna banka. Tak máme radost a doufáme, že to Vítečku pomůže," uvedli oba zástupci Sulislavi.

Ředitel Střediska handicapovaných Tomáš Rusňák jen těžko přemáhal dojetí. "Moc si vážíme toho, jak nám pomáhají lidé, nejenom přátelé a známí, ale také úplně cizí neznámí a z různých regionů. Už teď mohu říci, že jste středisku hodně pomohli a že jste nám pomohli se v letošním roce udržet a díky vám všem můžeme v naší práci, kterou děláme už osmnáct let, pokračovat," řekl Rusňák.

Další pomoc pro střediska by měla přijít z běhu, který se bude konat ve Stříbře na stadiónu Baníku v neděli 23. září od 15 hodin. Přislíben je i zimní koncert ve stříbrské Besedě.

Foto: Martina Sihelská

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24