Maraton parních jízd v regionu se rozjede o víkendu

20.04.2018 16:14

Iron Monument Club Plzeň zahájí o tomto víkendu sezónu parních jízd. První je naplánovaná na podporu znovuotevření trati Mladotice - Kralovice.

cs400_3627e

Hned první jízda, která se chystá na sobotu 21. dubna, bude mít navíc speciální důvod. Původně průmyslová lokomotiva CS400 se současným označením 313.902 vyrazí na pomoc jedenáctikilometrové železniční trati Mladotice – Kralovice, o jejíž znovuotevření se v těchto dnech jedná.

Historický parní vlak vyrazí na cestu z plzeňského Hlavního nádraží v 9:10 se zastávkami v Třemošné u Plzně, Horní Bříze, Kaznějově a Plasích. Do Mladotic dojede půl hodiny před pravým polednem. Jako tradičně čeká na malé i velké návštěvníky cestou i na místě bohatý doprovodný program.

"Po dobu stání v Mladoticích budou probíhat komentované prohlídky lokomotivy, v budově nádraží je připravena výstava ´Historie železnice Mladotice – Rakovník´ a kdo si chce zažít aktivně něco z práce na železnici, může zkusit rozpohybovat drezínu na vlastní pohon. Nejmenší mohou vyzkoušet železniční interaktivní hračky," říká Dagmar Škarecká z klubu IMC Plzeň. "Navíc, chvilku před půl jednou vyjede historická parní lokomotiva do Plas, kde si zájemci mohou prohlédnout místní rozlehlý konvent," dodává.Návrat je naplánovaný tak, aby nikomu neuniklo vystoupení malých požárníků Soptíci z nedalekých Kralovic.

Kdo si bude chtít odpočinout od kolejí a všeho, co k nim patří, může vyměnit nejen parní vlak, pravidelný spoj Českých drah nebo mimořádně v Mladoticích zastavující soupravu GW Train za historický “kulatý“ autobus s označením RTO. Ten odveze zájemce na prohlídku nedaleké Mariánské Týnice a zpět.

Po celý den bude zajištěno občerstvení, prodej drobných upomínkových předmětů a produkce hudební skupiny MHS vše jen příjemně doladí. Zpět do Plzně odjíždí historický parní vlak krátce po 16. hodině.

Další jízda se chystá hned za týden. 28. dubna se promění historická železniční souprava na Čarodějný vlak, který bude vypraven na tajemnou jízdu s opékáním buřtů na kotli parní lokomotivy pro všechny kouzelníky, čarodějnice, ježibaby, čaroděje a všechny ostatní pohádkové i nepohádkové obdivovatele na trase Plzeň – Nezvěstice – Mirošov – Rokycany – Chrást u Plzně a  zpět do Plzně.

FOTO: Iron Monument Club Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24