Mariánská Týnice se stane národní kulturní památkou

02.02.2018 7:58

Poutní areál Mariánská Týnice se od července stane národní kulturní památkou. Návrh nařízení o prohlášení schválila vláda. Čtěte podrobnosti...

Mariánská Týnice01

Soubor celkem 19 památek prohlášených za národní kulturní památky zahrnuje významná poutní místa, která představují architektonické dominanty různých typů staveb v krajině včetně dochovaného duchovního významu. Plzeňský kraj zastupuje mezi nově prohlášenými národními kulturními památkami Poutní areál Mariánská Týnice s kostelem Zvěstování Panny Marie.

Areál Mariánské Týnice s poutním kostelem Zvěstování Panny Marie, ambity a proboštstvím, které dal vybudovat plaský klášter podle projektu Jana Blažeje Santiniho v letech 1711-1768, se nachází 35 kilometrů severně od Plzně u Kralovic, je ve vlastnictví Plzeňského kraje a sídlí zde Muzeum a galerie severního Plzeňska. Na začátku 20. století byl areál na pokraji zkázy, protože po zrušení plaského kláštera, k němuž patřil, nenašel od roku 1785 odpovídající využití a chátral, až se v roce 1920 zřítila kupole kostela.

Spásou pro nádhernou, ale zanedbanou památku, bylo zřízení muzea, které sídlí v prostorách proboštství od roku 1952. V loňském roce odstartovala dostavba regionálního muzea. Podrobnosti se dočtete v článku zde. Památková obnova probíhá postupně od roku 1993.

Národní kulturní památky představují nejvýznamnější součást kulturního bohatství národa, přičemž na území Plzeňského kraje se nyní nachází 22 nemovitých národních kulturních památek a k tomu dvě movité.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24