Máte přezuto na zimní pneumatiky? Policie spustila kontroly - FOTKY

15.11.2018 11:53

Policie spustila na silnicích v Plzeňském kraji další kontroly. Kromě běžných záležitostí se policejní hlídky soustředí už i na měření hloubky dezénu pneumatik!

foto-qap-cz (20)
foto-qap-cz (20)foto-qap-cz (7)foto-qap-cz (9)foto-qap-cz (12)foto-qap-cz (13)foto-qap-cz (18)foto-qap-cz (16)foto-qap-cz (19)foto-qap-cz (21)foto-qap-cz (22)foto-qap-cz (23)foto-qap-cz (24)foto-qap-cz (26)foto-qap-cz (27)foto-qap-cz (29)foto-qap-cz (30)

Řidiči by se v těchto dnech měli mít na silnicích v kraji znovu na pozoru. Policie spustila další kontroly. Kromě dechových zkoušek, kontrolování dokladů a dalších záležitostí se hlídky zaměřují i na technický stav vozidel. V rukou policistů tak nechybí ani certifikovaná měřidla hloubky dezénu pneumatik.

"Od 1. listopadu musí být vozidlo vybaveno zimním typem pneumatik s hloubkou dezénu nejméně 4 mm v hlavních drážkách, pokud se na pozemní komunikaci bude nacházet souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza nebo je lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat. U motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3 500 kg platí hloubka dezénu nejméně 6 mm," upozorňuje mluvčí policie Hana Rubášová.

První z kontrol, která se soustředila mimo jiné i na pneumatiky, se odehrála ve čtvrtek v Plzni na Slovanech na Nepomucké. Na žádné velké nedostatky policisté nepřišli. Řidiči navíc od hlídek dostávali jako dárek měřidla dezénu.

Zimní pneumatiky musí mít auto v případě, že je sníh, námraza nebo ledovka v období od 1. listopadu do 31. března. V současné době při aktuálním počasí tak řidičům v podstatě pokuty na místě nehrozí.

Jinak je tomu ovšem z hlediska pojišťoven. V případě, že řidič, který řídí auto s letními pneumatikami v době, kdy mělo mít auto již zimní, způsobí nehodu, může se podstatně zkomplikovat vyřizování proplácení škod a podobně. Řidiči by si tak raději měli podrobně projít podmínky pojištění a případného plnění ze strany pojišťovny.

Pro zimní pneumatiky platí pravidlo 4 x 4 :

  •  čtyři stejné zimní pneumatiky na voze
  •  čtyři zimní sezóny - doba pro použití pneumatik
  •  čtyři - minimální hloubka dezénu 
  •  čtyři měsíce v roce - uplatnění pro zimní pneumatiky

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24