Máte rádi pálivé? Přinášíme recept na chili con carne

04.02.2017 10:39

Máte rádi pikantní, pálivé a kořeněné? Zkuste chili con carne. Chili con carne (často používané označení jako chilli con carne) je pikatní, kořeněný pokrm s hovězím masem, chilli papričkami...

IMG_1881
IMG_1881img_1874-brimg_1872-br

Tomuto jídlu se říká také jen chili, používá se do něj maso většinou hovězí a důležitou ingrediencí jsou chilli papričky. Jak udělat výborné chili con carne vám poradí Andrea Motlíková.

Na přípravu budete potřebovat:

1 kg mletého hovězího masa
4 velká rajčata nebo plechovku drcených rajčat
1 velká cibule
150 g do poloměkka uvařených červených fazolí
chilli papričky (množství dle chuti, ale nejméně dvě)
1 KL mletého koriandru
1/2 KL mletého římského kmínu
(případně pokud někde seženete mexické koření Fajitas, tak je do toho skvělé)
špetka skořice
2-3 obdélníčky kvalitní hořké čokolády nebo plochá KL kakaa
olej
sůl
K fazolím můžete přidat i sterilovaná zrnka kukuřice.

Postup přípravy:
Rajčata nařízneme do kříže, spaříme a oloupeme. Pokud máme rajčata z plechu, tato práce nám samozřejmě odpadá. Cibuli nakrájíme najemno.
Na hluboké pánvi orestujeme nejprve cibuli a ke konci přidáme nasekané chilli papričky. Vhodíme maso a důkladně ho při restování neustále oddělujeme, aby nám nevznikly velké hrudky.

Osolíme, okořeníme a necháme dusit cca 15 minut ve vlastní šťávě při mírnější teplotě. Pak přidáme rajčata a dusíme ještě půl hodiny, průběžně podléváme vodou.

Vsypeme fazole a s nimi necháme ještě 15 minut probublávat. Dochutíme, vhodíme čokoládu nebo přisypeme kakao, případně přidáme chilli papričku. Při servírování posypeme koriandrem.

foto a recept: Andrea Motlíková

Více receptů na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo na facebooku.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24