QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Městskou policii v Plzni čekají změny. Město schválilo novou koncepci

09.10.2015 11:21

Mětská policie v Plzni by měla projít revolučními změnami. Chystají se novinky nejen ve složení služeben a systému. "Strážník má být partner, občanům k dispozici," říká primátor. 

FOTO_QAP-CZ (5)

Městská policie v Plzni by měla v příštích letech projít proměnou. Zastupitelstvo kývlo nakonec na novou koncepci i na změny. Nová koncepce například počítá s posílením stavu o 30 atestovaných strážníků, s restrukturalizací služeben, zároveň ale také například se snížením počtu velitelů směn. Změny by měly přijít i v souvislosti s botičkami, už by jich údajně nemělo být tolik...

O změnách v systému městské policie se mluví poměrně dlouho. Podle primátora Plzně jsou důvody celkem patrné. "V minulosti se bohužel stávalo to, že z vedení města dostávala úkoly, které nebyly řešené jako celek. My máme dnes specialiozované činnosti, které znamenají, že ze služeben odešli strážníci a vykonávají je. Personální náhrada tam ale chyběla. To je jedna věc. Městskou policii ovlivňovali i starostové obvodů a měli požadavky na jejich výkon. Každý to ovšem cítil jinak," vysvětluje Martin Zrzavecký.

Na konci roku bude koncepce představená kompletně. "Cílem je, aby městská policie měla mantinely, ve kterých se pohybuje, a nikdo je dlouhodobě neovlivňoval. Samozřejmě mohou přijít situace jako například migrační krize a role městské policie může být jiná. V tento okamžik se ale schválila střednědobá koncepce, která se stane součástí koncepce Bezpečného města, ktrou představíme na konci roku," dodává primátor.

Méně botiček, větší dohled nad bezpečností. V oblasti parkování se hledá i jiný systém pro řešení přestupků...

Důvod, proč nejde vše najednou, je poměrně jasný. S příchodem nového velitele se některé kroky už začaly realizovat. Vznikla například speciální motorizovaná jednotka. Další změny ale ještě přijdou. Například se sloučí služebna Dopravní skupina stanice Odtahy vozidel, ze kterých vznikne celoměstský útvar se zaměřením na dopravu "v klidu"

"Naším cílem je, aby byl strážník partner a byl lidem k dispozici na ulici. Aby řešil především bezpečí, v druhé řadě by měla být represe, to znamená botičky a pokuty. To není prioritou. Na druhou stranu nechceme, aby v oblasti dopravy vznikl chaos. Neznamená to, že bychom neřešili hříšníky, co se týká špatného parkování, ale hledáme jiné formy," vyjmenováná primátor města. "Může se do budoucna stát, že botičky nahradí jiný systém, který bude lepší. Ale to nedokážu v současné době úplně potvrdit."

Kolik peněz na celou koncepci město ale bude mít není jasné. "Teď nastane souboj o peníze v rámci rozpočtu. Já jsem si vědom, že 40 milionů korun, které jsme do původního materiálu napsali, každý rok přidat do rozpočtu městské policie jsou velké peníze. Na druhou stranu, jesltiže všichni politici říkají, že bezpečnost je prioritou číslo jedna, tak ty prostředky by se měly najít. Pokud se nenajdou, tak budeme koncepci realizovat postupným způsobem," uzavírá Martin Zrzavecký.

Faktem nicméně zůstává, že noví strážníci se zrovna moc nehrnou. Vypovídají o tom poslední nábory, které proběhly. Mimo jiné jde i o to, že nástupní platy rozhodně nejsou nějak extra vysoké. V porovnání s rizikovostí a náročností práce strážníka, se nástupní plat pro strážníka čekatele 12 tisíc hrubého může zdát ne úplně adekvátní. I na to prý bude pamatováno. Týká se to hlavně zvýšení příplatků za práci s vysokým rizikem, různé další benefity a služby.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24