QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

MHD najede v Plzni letos víc kilometrů. Stojí za tím výluky

11.02.2018 8:12

Veřejná doprava v Plzni ujede v letošním roce víc kilometrů než v loňském roce. Jsou za tím výluky kvůli stavbám a zajištění náhradní dopravy. 

foto-qap-cz (1)

MHD v Plzni letos ujede 15,389 milionu takzvaných "vozokilometrů", město na veřejnou dopravu ze svého rozpočtu uvolní víc jak 869 milionů korun.

Proti roku 2017 je počet vozokilometrů mírně navýšen, což je dáno větším počtem plánovaných výluk, který je způsoben zejména velkými státními investičními akcemi, které se na území města realizují. Objednávku veřejné dopravy schválili dodatkem smlouvy městští radní.

"Větší počet plánovaných výluk samozřejmě vždy znamená zajištění náhradní dopravy, i ta se do objednávky promítá. Náhradní dopravu je nutné řešit zejména u velkých státních investic. Ředitelství silnic a dálnic bude realizovat druhou etapu rekonstrukce mostu generála Pattona, Správa železniční dopravní cesty má do 31. srpna dokončit stavbu druhého železničního mostu nad Mikulášskou ulicí, která musí být od 1. září zprovozněna jak pro tramvajové linky, tak pro ostatní dopravu," říká náměstek primátora Petr Náhlík.

Dopravu nicméně ovlivňují také investice města. V současné době se to týká zejména stavby autobusového terminálu Šumavská a také rekonstrukce Dlouhé ulice na Doubravce. "Co se týká rozdělení objednávky na jednotlivé trakce, tak pro tramvajové linky pro letošní rok objednáváme 5,341 milionu vozokilometrů, pro trolejbusové linky 4,480 milionu vozokilometrů a pro autobusové linky 5,568 milionu vozokilometrů,“ vypočítává Petr Náhlík.

V roce 2017 byl objednaný počet vozokilometrů 15,329 milionu za 836,094 milionu korun.

FOTO: ilustrační 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24