Modernizace budovy ZČU ve Veleslavínově ulici v centru Plzně je hotová - FOTO

04.10.2018 20:20

Budova pedagogické fakulty Západočeské univerzity v Plzni má novou aulu. Zmodernizovaný prostor byl slavnostně otevřený ve čtvrtek. Sloužit bude studentům i veřejnosti.

otevření zrekonstruované auly
otevření zrekonstruované aulyotevření_(zleva) rektor Miroslav Holeček_děkan FPE Miroslav Randa_kvestor Petr Beneš_děkan FF David Šanckazetový strop_stropní světla

V budově Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni byla ve čtvrtek slavnostně otevřena zrekonstruovaná aula. Zmodernizovaný prostor ve Veleslavínově ulici 42 bude sloužit pro výuku i pro besedy či přednášky pro veřejnost. První akcí je čtvrteční konference Humanitní a společenskovědní vzdělání a vzdělávání s hosty jako Jan Sokol, Václav Moravec či Marek Hilšer. 

„Těší mě, že univerzita má v centru Plzně takovýto reprezentativní prostor, který bude sloužit mimo jiné pro pořádaní akcí, které se pojí s takzvanou třetí rolí univerzity a kterými se univerzita více otevírá veřejnosti,“ řekl ve čtvrtek rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček.

„Letos si připomínáme 70 let od zahájení vysokoškolské přípravy učitelů v Plzni. Těší mě, že nyní máme k dispozici tento starobylý, ale moderně vybavený prostor. Uskuteční se tady některé akce připomínající letošní 70. výročí, například konference katedry historie nebo slavnostní zasedání vědecké rady naší fakulty,“ uvedl děkan Fakulty pedagogické Miroslav Randa.  

Samotná budova byla otevřená už v roce 1863 jako 1. česká reálka v Plzni. V té době aula sloužila jako školní kaple, kde se zahajoval školní rok a konaly se zde další důležité akce související s chodem školy. Současná rekonstrukce proto probíhala pod dohledem památkářů.

Renovací prošla podlahová krytina a dřevěné obložení. Aula má nová okna, vyrobená podle původního návrhu. Instalované byly závěsy a pořízen je kompletně nový nábytek – stoly, židle, katedra, věšáky. Dále bylo provedené fládrování vstupních dveří a došlo k posílení elektroinstalace. Aula získala moderní audiovizuální techniku a vzrostl počet přípojných míst v podlaze, kde si studenti mohou dobíjet notebooky a mobilní telefony.

Rekonstrukce se uskutečnila v průběhu července a srpna. Celkové náklady činí 4,6 milionu korun bez DPH. Akce byla hrazena z projektu Podpora rozvoje studijního prostředí na ZČU, který je spolufinancován z prostředků Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. 

Rekonstrukce budovy, kde dnes sídlí děkanát Fakulty pedagogické ZČU a některé katedry, započala před dvěma lety. „Rekonstrukcí už prošel děkanát a studijní oddělení. V plánu máme ještě renovaci učeben chemie a opravu střechy a vnitrobloků, kde by mělo vzniknout odpočinkové místo s posezením pro studenty,“ jmenuje děkan Miroslav Randa další plány.

 

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24