QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Hracholuskách se topil muž! Druhý den v nemocnici zemřel

17.07.2016 21:14     18.07.2016 9:22

V neděli 17. července vyjela Vodní záchranná služba Hracholusky k tonoucímu muži. Záchranářům se podařilo muže rozdýchat, na místo byl přivolán vrtulník. Můž svým zraněním v pondělí ráno podlehl.

IMG_6666

V neděli v podvečer se na Hracholuské přehradě topil muž s náhlou zástavou srdce. „Posádka Vodní záchranné služby byla na místě za tři minuty od přijetí výzvy. V zátoce u Hráze přehrady nalezla napůl ve vodě muže v bezvědomí s náhlou zástavou oběhu, kterého vytáhl z vody a následně resuscitoval jeho švagr. Vše probíhalo ve velmi nepříznivém terénu, je zde kamenitý strmý břeh svažující se do hluboké vody. Posádka Vodní záchranné služby převzala resuscitaci a naložila pacienta na člun pomocí páteřové desky a převezla pacienta na druhý břeh, kde bylo domluveno předání Letecké záchranné službě Líně," komentoval zásah Jan Fischer z Vodní záchranné služby Hracholusky. Tonoucí byl následně letecky transportován do plzeňské Fakultní nemocnice Lochotín.

„Rádi bychom vyzdvihli perfektní práci resuscitujícího muže, pacientova švagra, který sám na místě pacienta dostal na břeh a zahájil funkční KPR včetně umělého dýchání,“ doplnil Jan Fischer.

Po odletu vrtulníku zůstala na místě posádka VZS a poskytla pomoc také příbuzným, kteří byli celou událostí otřeseni.

I přesto, že se záchranářům podařilo tonoucího rozdýchat, muž v pondělí ráno svým zraněním v nemocnici podlehl. "V této věci bylo zahájeno trestné řízení zavinění smrti z nedbalosti. Skupina lidí se plavila z jednoho břehu přehrady na druhý. Muž se rozhodl přeplavat na druhou stranu sám, zbytek skupiny jel na lodi. Když se muž nevrátil, začali ho hledat. Případem se dále zabýváme," komentoval případ tiskový mluvčí PČR Jan Koželuh.

Od začátku sezóny VZS na Hracholuskách vyjížděla k jedenácti zdravotnickým zásahům z toho čtyřikrát předávala pacienta Zdravotnické záchranné službě jednou Letecké záchranné službě a dvakrát prováděla technický zásah převrácení otočené plachetnice.

Foto: VZS

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24