QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Jiráskově náměstí se bude před revitalizací kácet méně - VIZUALIZACE

15.08.2018 7:01

Na Jiráskově náměstí se nebude před revitalizací kácet v takové míře, jak se předpokládalo. Architekti pozměnili projekt. K zemi půjdou jen stromy, u kterých je to nutné.

1 (4)
1 (4)1 (1)1 (2)1 (3)1 (5)

Revitalizace Jiráskova náměstí v Plzni se v posledních měsících diskutovala ve velkém. Lidem se nelíbil zejména zásah do zeleně a kácení stromů. Autoři projektu přišli se změnami. Kácet by se mělo méně a jen v těch nutných případech.

"Připomínky některých obyvatel ke kácení na Jiráskově náměstí nás motivovaly k tomu, pokusit se řešení posunout ještě o něco dál,“ popisuje situaci technický náměstek primátora města Plzně Pavel Šindelář. "Úzkou provázanost jednotlivých částí návrhu se podařilo zachovat. Současně se neslevilo z požadovaných funkcí, které má revitalizace náměstí přinést, včetně snahy vytvořit stávajícím i novým stromům takové podmínky, aby nestrádaly,“ dodává.

"Prověřili jsme možnosti, jak jsme slíbili. Společně s architekty a dalšími odborníky chceme občany s úpravami podrobně seznámit ve čtvrtek 13. září od 17 hodin přímo v parku na Jiráskově náměstí,“ upřesňuje místostarosta Městského obvodu Plzeň 2 – Slovany Jan Fluxa.

Změny jsou například v hlavní ploše parkového náměstí, kde se počet kácených stromů sníží o sedm. Na úkor mlatu se mírně rozšíří trávníková plocha a naopak se zmenší betonová růžice před kostelem, u níž se zachovají dva velké vzrostlé stromy. Platí, že se nebudou kácet stromy před školou, naopak až 12 nových stromů bude vysazeno v lunetě u bývalé trolejbusové točny. Ze stávajících 136 stromů bude zachováno 67 a 108 nových vzrostlejších jedinců se vysadí. Z celkového počtu kácených stromů je 27 ve špatném zdravotním stavu, zbytek ustoupí nutné rekonstrukci plynovodu, změnám výšek uličního profilu a dopravnímu řešení, několik z nich je v kolizi se stavbou. Celkový počet stromů po obnově vzroste ze současných 136 až na 175, což je ještě více, než se původně předpokládalo.

"Projekt považujeme v celé řadě ohledů za průlomový a za jeho architektonickou kvalitou stojíme,“ doplňuje Jitka Přerovská z Nadace Proměny Karla Komárka.

Celkově se předpokládají náklady okolo 160 milionů. V současné době se počítá s tím, že ještě letos by měla být hotová projektová dokumentace, příští rok by mělo proběhnout územní a stavební řízení. V roce 2020 bude následovat výběr dodavatele a zahájení stavby. Kompletně hotovo by mělo být v roce 2022.

FOTO. re:architekti studio s.r.o.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24