Na kruháč v Nepomuku bude dohlížet sv. Jan Nepomucký

02.12.2016 13:54

Už v příštím roce bude nový kruhový objezd v Nepomuku zdobit vyobrazení sva. Jana Nepomuckého. Porota vybrala vítězný návrh, který je dílem mladého sochaře.

Jan Nepomucký II

Soutěž na ztvárnění podobizny sv. Jana Nepomuckého, který by "dohlížel" na provoz na novém kruhovém objezdu na hlavním tahu v Nepomuku, byla vyhlášená v květnu. Do října se pak nashromáždila bezmála třicítka soutěžních návrhů, z nichž vyhrála silueta svatého patrona jako součást dopravního značení.

Vítězný návrh do soutěže poslal mladý sochař Adam Kovalčík. "Díky výtvarné soutěži se nám nejen sešlo množství zajímavých návrhů, ale z tohoto množství byly společnou prací poroty vybrány ty nevhodnější. Vítězný návrh je možná provokativní, ale zcela jistě originální, současný a dobře zapamatovatelný – ale také uchopitelný pro běžného diváka. Což jsou přesně vlastnosti, které by umělecké dílo připomínající našeho rodáka na tak rušném místě mělo mít. Doufám, že realizace se dočkáme již v příštím roce,“ říká k soutěži místostarosta města Pavel Kroupa.

Odborná porota vybrala z přihlášených návrhů celkem čtyři oceněné. Od pátku jsou navíc k vidění v Nepomuku všechny návrhy, které dorazily. Expozici si mohou zájemci prohlédnout v městské galerii až do 29. prosince.

Nový kruhový objezd na hlavním tahu v Nepomuku se slavnostně otevřel před zhruba čtyřmi lety. Jeho výstavba vyšla na víc jak osm milionů. Smyslem projektu bylo zlepšení bezpečnosti a plynulosti provozu i poskytnutí lepších podmínek pro uživatele silniční sítě v regionu. Zejména byl kladen důraz na bezpečný pohyb chodců.

FOTO: MÚ Nepomuk

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24