QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Plzeňsku udeřili podvodníci! Policie už řeší několik případů

20.10.2016 18:39

Policisté na Plzeňsku řeší v tomto týdnu další případ podvodníků, kteří se snaží dostat do bytů a domů lidí. Udeřili ve Starém Plzenci i v Nezvěsticích.

Petr Vlček čeká na verdikt ohledně vazby_QAP foto (2)

Aktuální případy řeší policisté na Plzeňsku, ale také na Klatovsku. Na Plzeňsku evidují policisté hned dva, ke kterým došlo v tomto týdnu.

Velmi úspěšní přitom byli podvodníci bohužel v Nezvěsticích. "Od včera kriminalisté šetří skutek, který se stal v obci Nezvěstice. Po druhé hodině odpoledne dva zatím neznámí pachatelé oslovili na ulici 84letou ženu. Použili záminku, že jdou vrátit ženě přeplatek za elektřinu. Důvěřivá seniorka je tedy pustila do svého bytu. Při domnělém vyřizování přeplatku pachatelé ženu obelstili a podařilo se jim z bytu odcizit téměř 100 000 korun," popisuje mluvčí policie Markéta Fialová.

Jinou legendu se pak pokusili podvodníci použít ve Starém Plzenci na 67letou ženu. Ta byla naštěstí obezřetnější. "Včera kolem poledne jí zavolal muž, který se vydával za jejího vnuka. Chtěl od ní půjčit peníze. Žena mu řekla, že vnuka má, ale jmenuje se jinak a ať jí řekne i své příjmení. Po této otázce muž na druhém konci linky zavěsil. Duchapřítomná seniorka případ nahlásila na policii," přidává další případ policejní mluvčí.

Před několika dny navíc další případ řešili i policisté v Sušici, podrobnosti se dočtete zde.

Od začátku roku udeřili podvodníci ve skoro třicítce případů...

"Od začátku letošního roku plzeňští policisté zaznamenali v rámci Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje celkem 26 případů, při kterých pachatel podvodem nebo krádeží připravil seniora o jeho úspory," říká Markéta Fialová s tím, že podvodníci si záměrně vybírají starší oběti.

V legendách jsou navíc také poměrně vynalézaví. Nejčastěji se používají báchorky ohledně výměně nejrůznějších spínačů a vypínačů, zaměření oken na výměnu nebo třeba vyplácení přeplatků. "Další velmi oblíbenou legendou je, že potřebují rozměnit peníze, nechat vzkaz pro souseda nebo prodávají různé zboží. Poškození senioři se také nechají oklamat po telefonu, kdy se domnívají, že mluví se svým rodinným příslušníkem. Ten od nich chce půjčit peníze a posílá pro ně svého známého, který se prokáže domluveným heslem, aby legenda vypadala věrohodně," upozorňuje mluvčí policie.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24