QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Radyni se bortilo zdivo. Zasáhnout museli restaurátoři

17.10.2017 18:58

Hrad čekají na jaře další opravy. Na plánovanou rekonstrukci je připravena jedna ze stěn.

Oprava Radyně_foto

Od poslední rekonstrukce hradu Radyně u Starého Plzence uplynulo deset let a na památce si čas opět vybral svou daň. "Koncem léta se začala bortit vnější vrstva zdiva u polookrouhlé východní věže, ve které se nachází hladomorna. V horní třetině objektu začaly vypadávat kameny a vznikla tak strašidelně vypadající díra,“ sděluje Kristýna Tolarová ze staroplzeneckého Centra služeb pro turisty, které sídlí v předhradí Radyně.

Naštěstí se včas podařilo předejít větším škodám. Profesionální restaurátoři tady od neděle 17. října do dnešního dne provedli fixaci zdiva. "Stěna je tak připravena na plánovanou rekonstrukci, která proběhne v jarních měsících,“ dodává Kristýna Tolarová.

Radyně se ale zdaleka neukládá k zimnímu spánku. Zamířit sem můžeme například na svátek svatého Martina 11. listopadu. "V malebném prostředí pod hradem jsme připravili oslavy svatého Martina. Pro návštěvníky budou připraveny svatomartinské speciality a degustace svatomartinských vín. Odpolednem nás provede sám svatý Martin s družinou, o jehož životě se dozvíme prostřednictvím divadelního představení.  Děti se mohou těšit na soutěže v dobovém táboře svatého Martina a na podzimní tvoření v Centru služeb pro turisty. Pro zájemce budou mimořádně připraveny i komentované prohlídky hradu Radyně,“ uzavírá Kristýna Tolarová.

FOTO: Kristýna Tolarová

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24