Na Slovanech se chystá velké kácení, zasáhne oblast u bazénu

12.12.2017 8:53

Oblast u náměstí Generála Píky v Plzni na Slovanech čeká velké kácení. Obvod spolu s městem chtějí zregenerovat lokalitu, kterou zasáhla i nedávná vichřice.

stromy

Kácení a regenerace se budou týkat lokality mezi Koterovskou a Částkovou ulicí u bazénu na Slovanech. Stromy, které na ploše rostou, velmi často ohrožuje silný vítr. Nechybí tak pády stromů nebo větví. Lokalita se proto dočká kompletní proměny.

S různými popadanými větvemi se obvod vyrovnává prakticky nepřetržitě. Velký zásah navíc udělala vichřice na konci října, kdy došlo k vývratu tří douglasek. Naštěstí se při tom nikomu nic nestalo a hlášené nebyly ani škody na majetku.

Obvod se proto rozhodl spolu se správou veřejného statku lokalitu "pročisit". Půjde o rozsáhlou regeneraci, která bude rozdělená hned do několika etap. Největší kácení by mělo přijít v první fázi, která bude zahrnovat kácení 18 vysokých stromů, víc jak padesátky menších dřevin a dvou desítek keřů. Následně dojde na výsatbu skoro tří desítek nových dřevin.

Druhá etapa bude zahrnovat založení 420 metrů čtverečních záhonů, které budou čítat bezmála tisícovku keřů is kvetoucími růžemi. Chybět nebude ani regenerace trávníků a instalace nového mobiliáře. Následovat bude třetí fáze, při které dojde ke konečným úpravám.

"Cílem této úpravy je, aby došlo k oživení této momentálně málo funkční a neestetické plochy náměstí Generála Píky, aby nabídla obyvatelům Plzně kulturní prostor pro odpočinek, kolemjdoucím příjemný pohled na kvetoucí plochy keřů i cibulovin s pozadím stromů. Zelený prostor také přispěje k odclonění a odhlučnění frekventované Koterovské třídy, osvěží vzduch a zlepší mikroklima místa," informoval druhý plzeňský obvod.

FOTO: ÚMO2

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24