QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na světě je první šumavský orloj, najdete ho v Hojsově Stráži - FOTKY

20.11.2017 20:29

Raritu, první šumavský orloj, najdete na Železnorudsku, konkrétně v Hojsově Stráži. Jak orloj vznikal a kde se vůbec zrodil nápad vyrobit tento ojedinělý hodinový stroj? Čtěte podrobnosti.

orloj
orloj 4orloj 3orlojorloj 5orloj2orloj7

První šumavský orloj v Hojsově Stráži byl slavnostně zprovozněn 17. listopadu. Orloj vznikal tři a půl roku, vše začalo už v květnu 2014. A to nálezem kolečka ze šicího stroje a následným pokusem vyrobit z něj krokové kolo pro stroj věžních hodin.

"Podařilo se, potom následovala výroba kotvy, výpočty a výroba ozubených kol, hřídelí, rámu stroje, osazení do kuličkových ložisek… až vznikl funkční hodinový stroj, který na orloji ukazuje běžný občanský čas. Současně se zrodila myšlenka pokračovat ve výrobě dalších strojů a zhotovit tak orloj pro jednu z nejmalebnějších šumavských obcí," uvádí autor orloje Zdeněk Landa na webových stránkách věnující se vzniku tohoto originálního stroje.

Autor, který pochází z Prahy a rád jezdí na Šumavu, zkonstruoval stroj s čtyřiadvacetihodinovým číselníkem, otočnými kruhy a rafijemi, které kromě středního slunečního času ukazují i čas hvězdný, datum a kalendářní měsíc. Také znázorňují pohyb Slunce znameními zvěrokruhu, aktuální fázi Měsíce, dny uplynulé od novu a vzájemné aspekty Slunce a Měsíce.

Součástí je také bicí stroj, který každé poledne odbíjí prvních osm tónů státní hymny.

Nakonec byl vyroben i stroj pohánějící otočnou mapu hvězdné oblohy a takzvanou dračí rafiji. Tento stroj zároveň pohání ručičky dvou menších číselníků, které ukazují časy východů a západů Slunce v daný den.

Horní číselník orloje ukazuje běžný občanský čas, ve střední části se nachází kombinovaný velký číselník. Ten má uprostřed symbol Země na otočném modrém kruhu, v něm je kruhový výřez Měsíce, ve kterém se zobrazují jeho fáze.

Vše o orloji na Šumavě, technické specifikace a další fotografie najdete zde.

 

foto a zdroj: http://www.orloj-sumava-hojsovastraz.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24