QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na trati mezi Plzní a Mostem vyjede soukromý dopravce

10.12.2016 12:54

Od neděle 11. prosince vyjede na železniční trať Plzeň - Most nový dopravce. Provoz rychlíků bude nově zajišťovat soukromá společnost GW Train Regio. Jaké to budou vlaky a co nabídnou?

vlak

Provoz rychlíků na lince R25 z Plzně do Mostu bude od neděle 11. prosince, tedy od platnosti nového jízdního řádu, zajišťovat společnost GW Train Regio. Jedná se o prvního soukromého dopravce, který bude provozovat rychlíkovou linku v rámci závazku veřejné služby.

Podle vyjádření ministerstva dopravy díky novému dopravci stát ušetří desítky milionů. "Úspora na jeden vlakový kilometr oproti současnosti činí 17,42 Kč/vlkm. Dochází tedy ke snížení kompenzace o více než 18 procent, což za období deset let pro stát činí úsporu cca cca 80 milionů korun,“ upřesnil ministr Ťok.

Cestujícím by měl vyhovovat zejména větší komfort souprav. Vlaky budou vybaveny zásuvkami, ve vagonech bude zdarma dostupné Wi-Fi připojení k internetu. Jednotlivé vozy mají také propracované informační systémy a jsou bezbariérové, včetně toalet. Na kompletní fotogalerii vozů pro linku R25 najdete zde. Jízdní řád si můžete stáhnout zde.

I cestující vlaky na ostatních tratích v regionu by od neděle 11. prosince měli počítat se změnami právě v souvislosti s novým jízdním řádem. Podrobnosti se dočtete v článku Začne platit nový jízdní řád. Pendolino pojede místo rychlíků.

FOTO: GW TrainRegio

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24