Nemocnice v Horažďovicích nabízí pacientům nový typ péče

22.10.2018 21:29

Takzvanou následnou doléčovací rehabilitaci zavádí nemocnice v Hromažďovicích. Léčbu se podařilo dojednat pro klienty všech zdravotních pojišťoven!

20180521_105316

Nemocnice následné péče Horažďovice nabízí od letoška nový typ péče, následnou doléčovací rehabilitaci. Tento typ léčby poskytuje další dávky rehabilitace navíc, aby se pacienti mohli vrátit k rodině nebo do pracovního procesu ještě rychleji.

Nový typ péče může nemocnice poskytovat, protože uspěla ve výběrovém řízení na ministerstvu zdravotnictví koncem loňského roku. „Následně jsme jednali se zdravotními pojišťovnami o jejím nasmlouvání. A v současné době je k dispozici klientům všech zdravotních pojišťoven,“ sděluje novinku ředitel horažďovické nemocnice Martin Grolmus.

Péče je určena lidem po úrazech, ortopedických operacích i neurologickým pacientům, například po mozkových příhodách, u nichž se intenzivnější rehabilitací předpokládá větší progres uzdravení. Může se jednat jak o pacienty, kteří před tím absolvovali hospitalizaci v nemocnici akutní péče, tak o pacienty, kteří přicházejí z domova.

„Zjednodušeně jsou to lidé, kteří již nepatří na lůžka akutní péče, ale potřebují rehabilitovat a očekává se u nich díky pravidelným terapiím a cvičení zlepšení pohybových možností. A zároveň nejsou vhodní pro ambulantní rehabilitaci, protože například nejsou schopni se na ni z domova dopravit nebo potřebují ošetřovatelskou péči,“ definuje skupinu pacientů vrchní fyzioterapeutka Nemocnice následné péče Horažďovice Miroslava Jordánová s tím, že nový typ lůžkové rehabilitace je v režimu podobném lázeňské péči. Kromě toho, že ji navrhuje ošetřující nebo nemocniční lékař, musí ji ještě schválit revizní lékař zdravotní pojišťovny.

Pacienti se terapií dočkají jak na lůžkovém oddělení, tak i na ambulantních pracovištích, kam je z lůžkových stanic bezbariérový přístup. Rozšířenou rehabilitační péči může zařízení poskytovat až na 30 lůžkách.

Celkem má 140 lůžek, kde poskytuje jak následnou péči či dlouhodobou péči s rehabilitací, tak specifickým klientům i sociální služby. V nemocnici je rovněž klinická laboratoř a radiodiagnostické oddělení.

Rehabilitační oddělení disponuje pracovišti jako vodoléčba (vířivky celotělové i končetinové, bazén), elektroléčba, laseroterapie, tělocvičny, magnetoterapie a ergoterapeutická dílna, kde nabízí širokou škálu léčebných rehabilitačních technik a terapií.

FOTO: Ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24