Nemocnice v Klatovech hlásí porodní boom, přibývá i operací

20.07.2017 12:01

Porodnice Klatovské nemocnice hlásí letos pořádný frmol. V první polovině roku se narodilo už o desítky dětí víc než ve stejném období vloni. Porodní "sezóna" má přitom vrchol před sebou...

mimi

Do konce června letošního roku se v porodnici v Klatovech narodilo 389 dětí. Ve stejném období loňského roku to bylo 336, tedy zhruba o 50 míň. Za celý loňský rok pomohli v porodnici na svět 775 novorozencům. Letos by to mohlo být i přes osm stovek, ve druhé polovině roku totiž obvykle porodů přibývá.

Zatím největší "fofr" měli v porodnici 29. června. "V jeden den u nás přišlo na svět devět miminek a shodou okolností všechno holčičky,“ uvedla vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Markéta Burešová s tím, že v Klatovech mohou v jednu chvíli rodit najednou až čtyři ženy. "To se ale zatím ještě nikdy nestalo. Maminky vůbec nemusí mít strach, že by nárůst porodů mohl znamenat zhoršený komfort,“ doplňuje.

Zatímco v loňském roce se narodila v první polovině roku hned troje dvojčata, letos se na ně zatím čeká. Mezi chlapeckými jmény letos vévodí Jakub s Matyášem. Po nich následují Tomáš, Vojtěch, David nebo Tobiáš. U děvčat zůstává nejoblíbenějším jménem Eliška, následují Emy nebo Emmy a hned za nimi jsou Anna, Adéla a Viktorie.

Kromě porodů roste také počet gynekologických operací...

V Klatovech od roku 2013 roste také počet gynekologických operací. Podle organizace Nemocnice Plzeňského kraje to souvisí nejen s přestěhováním do nových prostor, ale i změnou obsazení primariátu. "V roce 2012 provedli gynekologové těch takzvaných velkých operací 872. Letos se tomuto číslu přiblížili už v polovině roku. Konkrétně provedli bez započtení císařských řezů 813 velkých gynekologických operací," dodává mluvčí společnosti Nemocnice Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24