QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nemocnice v kraji začaly jednat s pojišťovnou, smlouvy jim končí...

12.05.2018 12:26

Stávající smlouvy s VZP mají některé nemocnice v Plzeňském kraji jen do konce roku. Jednání s pojišťovnou už začala, řeší se smlouvy na dalších pět let.

Foto Domažlická nemocnice

Nemocnice v Domažlicích, Horaždovicích, v Klatovech, Rokycanech, ve Stodu a Plané začaly vyjednávat se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR o nových smlouvách v pátek 11. května.

Současné smlouvy o poskytování a úhradách zdravotní péče v těchto nemocnicích jsou platné do konce letošního roku.

„Úvodní dialog byl příslibem, že další jednání budou věcná a věřím již s konkrétními výstupy, ze kterých bude v konečném důsledku prosperovat pacient resp. pojištěnec,“ okomentoval první  vyjednávací kolo předseda představenstva Nemocnic Plzeňského kraje, a.s., Marek Kýhos s tím, že jednání se zdravotní pojišťovnou vedou krajské nemocnice společně. 

Do skupiny nemocnic Plzeňského kraje patří čtyři nemocnice akutní péče v Domažlicích, Klatovech, Rokycanech a Stodu a dvě nemocnice následné péče s léčebnou rehabilitací v Horažďovicích a Svatá Anna v Plané.

Nemocnice mají celkem 1080 lůžek, 18 operačních sálů, 120 ambulancí, 5 lékáren, 1770 zaměstnanců a spádovou oblast se zhruba 300 tisíci obyvateli.

Všeobecná zdravotní pojišťovna je s téměř šesti miliony pojištěnci lídrem českého systému veřejného zdravotního pojištění. Na léčbu svých klientů plánuje letos vydat přes 171,5 miliard korun, což je o 11 miliard více než v roce 2017.

Podíl pojištěnců VZP léčených v nemocnicích Plzeňského kraje se pohybuje dle jednotlivých nemocnic od 61 do 82 procent. 

ilustrační foto Domažlická nemocnice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24