QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nemocnice v kraji zavádí canisterapii. Novinku mají ve Stodu

07.08.2017 13:37

Ve Stodské nemocnici pomáhá pacientům nový "terapeut". Jmenuje se Marley a hned se stal velkým miláčkem. Canisterapii chce zavést i další nemocnice.

2017130120-can-1
2017130120-can-12017130124-can-32017130125-can

Nového psího pomocníka mají pacienti následné a sociální péče Stodské nemocnice. Tříletý krátkosrstý labrador má za úkol v podstatě jediné, nechat se od pacientů hýčkat, krmit a smí i k nim do postelí. Do nemocnice ho vodí Jiří Blíha, který se dlouhodobě věnuje speciální výchově psů.

"Už dříve jsem vychoval asistenčního psa a pracuji i se psem, který umí hledat výbušniny či drogy. Marleyho jsem si pořídil jako štěně už rovnou s představou, že bude dělat canisterapii. Má pro to předpoklady od rodičů. Ti byli asistenční pes a vodící fenka pro nevidomé,“ říká Marleyho majitel Jiří Blíha.

Práce ve Stodské nemocnici je jeho první pracovní angažmá. Nejdřív musel projít speciálními zkouškami. Mnozí pacienti si už během prvních návštěv na novou službu zvykli a vítají ji.

"Chodí sem každé pondělí po poledni a upřímně je to pro většinu z nás tady takový jiný den, na který se těšíme. Jakmile Marley vstoupí do pokoje, hned se to tady rozjasní, rozsvítí,“ říká například Bohumil Krátký, který má k psům kladný vztah, a s novým terapeutem si proto dobře rozumí.

Marley bude pomáhat i dětským pacientům...

Zkušební návštěvy psího terapeuta odstartovaly už v červnu, od srpna už jsou oficiální a Marley se postupně dostane i k dětským pacientům. Psa samozřejmě personál pustí jen k těm, kteří si to přejí.  

"Přítomnost canisterapeutického psa má na naše pacienty dvojí účinek. Za prvé rehabilitační: Když mají psa u lůžka, snaží se i ti méně pohybliví pacienti k němu naklonit, pohladit si ho, dělají mu prostor, aby se k nim dostal co nejblíže. A za druhé psychosociální: Mnozí pacienti jsou hospitalizováni týdny, není výjimkou, že  někteří u nás zůstávájí několik měsíců, což se vždy odráží na jejich psychice. Návštěva psa je pro ně vítaným rozptýlením. Pacienti se smějí, komunikují jak se samotným psem, tak hlavně s jeho pánem. V týdnu se na nás obracejí s dotazem, jestli pejsek zase v pondělí přijde,“ popisuje sociální pracovnice Stodské nemocnice Vladimíra Zahořová.

Z nemocnic Plzeňského kraje nabízí canisterapii od začátku roku také Klatovská nemocnice a připravuje ji Domažlická nemocnice.

FOTO: Nemocnice Plzeňského kraje, a. s.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24