Nenechte si ujít červencové komentované výlety v Brdech

03.07.2018 11:14

Za vojenskou historií, starými stromy i studánkami vyrazí v červenci turisté do Brd. Vyjet mohou na kole, na bajku nebo i pěšky s průvodci. Přinášíme termíny výletů.

02_V Brdech jezdí rádi i bikeři_foto Radka ŽÁKOVÁ (1)
02_V Brdech jezdí rádi i bikeři_foto Radka ŽÁKOVÁ (1)01_Cyklisté v Brdech_foto Radka ŽÁKOVÁ

K již zavedeným cykloprohlídkám po Plzeňsku přibyly ještě výlety s průvodcem po Brdech. Nejen ty cykloturistické, ale bikerské a pěší. Přinášíme podrobnější informace k červencovým výletům. První tři se chystají na tento prodloužený víkend.

Na každý víkend je připraven alespoň jeden výlet, na ten první červencový dokonce tři. Jednodenní komentované výlety začínají a končí v místech dostupných hromadnou dopravou. Zájemci ze vzdálenějších míst si mohou domluvit vlastní termín výletu.

V době prázdnin je největší zájem o různé výlety do přírody. To potvrzuje i Luboš Gardoň z Destinační agentury Brdy: „Již v loňském roce jsme zaznamenali poptávku po programech pro skupiny turistů. To byl také důvod, proč jsme jich na letošní sezónu připravili hned několik a to nejen pro pěší, ale i pro cyklisty a bikery. Chceme, aby byly dostupné i pro veřejnost bez aut a tak vždy vycházejí i končí v místech dostupných veřejnou dopravou a čas startu navazuje na příjezd vlaku, cyklobusu či autobusu.“ Pro ty, kteří nepoužívají GPS navigaci je v Brdech obtížnější orientace, bikeři zase uvítají dobře naplánovanou trasu po méně frekventovaných cestách. Jejich sjízdnost přitom z mapy nelze vždy vyčíst. „Právě skupina bikerů, tedy cyklistů na horských kolech, kteří preferují méně frekventované cesty a cestičky a nevadí jim kopcovitý terén, byla dosud v Brdech opomíjena. Přitom právě hory bikeři milují,“ vysvětluje Luboš Gardoň. Na tento pátek, kdy je státní svátek, je připravena trasa Kolem brdských studánek na bajku.

„Každá z typově různých cílových skupin cyklistů, tedy cykloturisté i bikeři, má jiné požadavky na trasu, tempo i náročnost,“ říká cykloprůvodkyně Radka Žáková, která má s průvodcováním cyklistů v regionu dlouholeté zkušenosti. „Čtvrteční cykloprohlídka Krásy kolem Plas je naopak určena spíš cykloturistům i když pár kratších úseků by si na trase vychutnali i bikeři,“ dodává Radka Žáková, která do seriálu letošních cykloprohlídek zařadila nově i Brdy. Tím se nabídka průvodcovaných výletů v regionu ve spolupráci s Destinační agenturou Brdy podstatně rozšířila. V neděli pak Radka Žáková provede cyklisty na trase Za památnými stromy Brd.

„O vojenskou historii se zajímají zejména muži, kteří prošli vojenským výcvikem. Jen někteří se během něj dostali do Brd, a tak se rádi podívají na místa, kde byla dlouho jedna z našich největších vnitrozemských střelnic,“ říká Jiří Holomel, který trasu s názvem "Za vojenskou historií středních Brd" připravil a cyklisty po ní v sobotu 14. července provede. „Nejvíce zajímavosti je v centrální části Brd, a proto se tam raději vydáme na kolech. Zvládneme tak navštívit více míst včetně bunkru, který si zahrál v Obecné škole,“ dodává cykloprůvodce Jiří Holomel. Za historií zaniklých brdských obcí Kolvín a Padrť se vydají pěšky turisté s Karlem Hutrem poslední červencový víkend.

Na pěší turisty čekají asi pětihodinové výlety s několika zastávkami a výkladem průvodce v celkové délce 10-20 kilometrů. Cyklisté se vydají na trasy v délce 30-50 kilometrů. Cyklisté mohou k dojezdu na místo startu využít vlak nebo cyklobus, z Plzně do Příbrami navíc jezdí Brdský cyklobus, který letos vozí kola i ve všední dny.

Všechny trasy pro pěší i cyklisty začínají i končí v stejném místě. Počet účastníků je omezen, proto je vhodné se registrovat předem. Více informací je na stránkách www.regionbrdy.cz a www.plzenskonakole.cz.

Foto: Radka Žáková, www.plzenskonakole.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24