QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nepomuk zahajuje turistickou sezónu! Otevřou se i nepřístupná místa

21.04.2017 11:32

Nepomuk o nadcházejícím víkendu otevře oficiálně turistickou sezónu a to ve velkém stylu. Připravený bude bohatý program, otevřou se i jinak nepřístupná historická místa.

Pivní slavnosti v Nepomuku_www_nepomuk_cz

Zahájení turistické sezóny se v nepomuku plánuje na sobotu 22. dubna. V průběhu dne bude možné navštívit některé běžně nepřístupné historické interiéry, projít se po nové městské naučné stezce, navštívit nové muzejní expozice, zúčastnit se komentovaných prohlídek, zhlédnout šermířské a divadelní představení.

U příležitosti Mezinárodního dne památek se otevřou brány některých běžně nepřístupných historických staveb. Přístupná bude bývalá kaple Božího Těla, interiér a věž kostela sv. Jakuba, domek č. p. 30, dům U Petrů či atraktivní městské podzemí s pozůstatky středověkých důlních děl a ještě několik dalších památek.

V každém z nepomuckých muzeí se navíc otevírá nová expozice. Na Zelenohorské poště se otevře nová expozice koncipovaná jako "protiletecký kryt“. "Seznámíte se zde s leteckou technikou z období II. světové války formou výstavy modelů kompletní řady letadel všech hlavních stran konfliktu. Součástí výstavy bude i infopanel o bratrech Šloufových, válečných hrdinech, letcích RAF, kteří pocházeli z místní části Železná Huť," přibližuje Šárka Boušová z Kulturního a informačního centra Nepomuku. Dochází také k rozšíření expozice motocyklů a motokol o další stroje z let 1945-1970 zapůjčené od spřátelených regionálních sběratelů.

Nová městská naučná stezka provází návštěvníky po historicky a architektonicky cenných stavbách Nepomuka. Celkem 12 domů je označeno mosaznými tabulka popisujícími jejich stavebně historický vývoj. V nepomuckém infocentru bude od začátku sezóny k dispozici propagační materiál s vyznačenou trasou po těchto významných domech.

Letos poprvé zpestří program i hudební, šermířské a divadelní vystoupení Na nádvoří arciděkanství na Přesanickém náměstí, kde budou k vidění také ukázky historických řemesel, předvede skupina historického šermu Gloria kus ze života zakladatele zdejšího svatojánského kostela Františka Karla Matyáše ze Šternberka, z období Třicetileté války (11.00 a 14.00). V barokním domku č. p. 30 si budete moci poslechnout tradjazzovou kapelu The Dixie Hot Licks (13.00, 14.00 a 15.00 hodin). Od 15.00 se můžete těšit na divadelní vystoupení Teatro Rajdo O rybáři a rybce na Malé letní scéně.

V sousední stodole Rodného domu Augustina. Němejce se budete moct občerstvit kávou a tradičními regionálními dobrotami od Nepomuckých kuchařinek.

Oblíbenou částí programu budou opět komentované prohlídky. Návštěvníci si mohou vybrat ze dvou okruhů. První vycházku Když osobnosti mlčí povede Pavel Motejzík po hrobech významných obyvatel Nepomucka. V rámci tohoto okruhu bude možné navštívit i sklepení na arciděkanství. Na vycházku s Pavlem Motejzíkem se můžete vydat v 10.00 a ve 13.00 hodin. Sraz je u hlavní brány nepomuckého hřbitova.

Ve 12.00 a v 16.00 hodin bude od arciděkanství vycházet druhá prohlídka nazvaná Když domy hovoří. Vstupné do všech památkových objektů a místních muzeí je tento den zdarma. "Akcí Otvíráme Nepomuk! symbolicky zahajujeme turistickou sezónu, otvíráme zbrusu nové expozice a dáváme tak vědět světu, že Nepomuk je zajímavou destinací pro cestovní ruch. Velmi populární je zejména návštěva běžně nepřístupných prostor, kde navíc často čeká nejedno překvapení.  Hojnou účast mají i komentované prohlídky. V loňském roce na akci přišlo zhruba šest set lidí. Věřím, že letos jich bude ještě víc,“ komentuje akci nepomucký místostarosta Pavel Kroupa.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24