Noc s operou opět ovládne amfiteátr v Plzni! Divadlo hledá komparz

16.05.2017 10:15

Noc s operou, která se v Plzni stala hitem divadelní sezóny, se blíží. Na amfiteátru na Lochotíně se odehraje 23. června. DJKT teď hledá komparz a šanci mají ženy, muži i děti.

Velkolepá operní show "Noc s operou" v letošním roce nabídne slavnou Orffovu kantátu Carmina burana. Stejně jako vloni lákají organizátoři své příznivce a divadelní nadšence, aby se stali součástí obřího projektu. Divadlo shání ženy i muže všech věkových kategorií, stejně tak děti.

Každý, kdo by chtěl stanout na jevišti po boku operních hvězd a účinkovat před několikatisícovým obecenstvem, je zván na první koordinační schůzku s režisérem Tomášem Pilařem. Ta se koná 25. května od 16 hodin ve foyer Nové scény a vítaní jsou muži i ženy každého věku, ale i děti.  Během června by se komparzisté měli dostavit na zkoušku kostýmu do krejčoven DJKT a dále absolvovat celodenní zkoušku a večerní generálku 22. června. Odměnou pro účinkující budou dvě vstupenky na Noc s operou takzvaně "na deku“, tedy do zatravněných ploch hlediště. Zájemci by se měli předem ohlásit na telefonní číslo 731 533 301 nebo na email: jirichroust@gmail.com.

Bohatá show nabídne kromě skvělých pěveckých výkonů a hudby i akrobaty a plivače ohně...V roli rytíře se představí Martin Stránský...

Letošní Noc s operou zahájí ve 20:30 výběr árií z oper Giuseppa Verdiho v podání plzeňské hvězdy sopranistky Ivany Veberové a španělského tenoristy Davida Bañose. Vrcholem programu bude scénické provedení jednoho z nejslavnějších hudebních děl 20. století, kantáty Carmina burana. Sólových partů se ujmou Luisa Albrechtová, Tomáš Kořínek a italský barytonista Francesco Baiocchi.

Geniální hudbu Carla Orffa podpoří působivé jevištní ztvárnění a atraktivní obsazení: kromě pěvců evropského formátu vystoupí v mluveném partu oblíbený herec Martin Stránský. "Martin přijede na jeviště coby rytíř a oživí dávný příběh přednesem původních středověkých básní, jimiž se nechal skladatel Carl Orff inspirovat,“ vysvětluje režisér Tomáš Pilař.

"Na roli rytíře se moc těším. Jsem opravdu zvědavý, jak to dopadne, na koni už jsem nějaký čas neseděl,“ přiznává herec.

Inscenace by měla evokovat atmosféru středověku, inspiraci našel režisér například v obrazu Hieronyma Bosche Zahrada pozemských rozkoší. "Na jevišti se budou odehrávat výjevy vystihující ducha dob dávno minulých: tanec kolem májky nebo ruch na tržišti. Diváci se také mohou těšit na vystoupení akrobatů, žonglérů, plivačů ohně a parkouristů. Jedinečná kostýmní výprava čítá bezmála tisícovku dobových kostýmů, a to včetně velmi efektních takzvaných hořících kostýmů,“ prozrazuje Tomáš Pilař.

Jeviště amfiteátru se zaplní stovkami účinkujících, kromě sólistů se za doprovodu orchestru DJKT pod taktovkou Jiřího Štrunce představí operní i dětský sbor Divadla J. K. Tyla a sbor Nová česká píseň posílený o externí sborové zpěváky. Významně se do inscenace zapojí také tanečníci souboru baletu, žáci Baletní školy DJKT a právě početný komparz

FOTO: ilustrační DJKT

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24