QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nová aplikace pomůže strážníkům v Plzni. Získala prestižní ocenění

09.10.2018 11:21

Městské policii v Plzni bude pomáhat nová aplikace, která sdružuje informace z dopravy, ohledně trestných činů i přestupků. Vyvíjí ji specialisté přímo v Plzni a už teď se dočkala ocenění.

Plzen-policie-full

Plzeňský softwarový start-up InnoConnect s. r. o. vytváří novou aplikaci pro městskou policii. Ta sdružuje desítky tisíc záznamů o přestupcích a drobných trestných činech spáchaných na území Plzně.

Strážníci díky sumarizaci údajů získají větší přehled o jednotlivých lokalitách a dokáží tak v případě potřeby například posílit činnost hlídek, upravit dopravní značení nebo přidat další důležitá opatření. Projekt zapadá do konceptu Smart City Plzeň.

Projekt nyní získal prestižní ocenění na mezinárodní konferenci Inspire 2018 konané v belgických Antverpách. "Společnost InnoConnect sídlí v našem technologickém centru Dronet a já jsem moc rád, že mladým lidem plných skvělých nápadů můžeme nabídnout kvalitní zázemí a podporu v rámci jejich podnikání. Naplňujeme tím vizi západočeské metropole, tedy stát se městem vývoje, výzkumu a inovací. Projekty jako tento ukazují, že zde máme opravdové odborníky a úspěch na mezinárodní scéně potvrzuje, že spolupráce s nimi je krok správným směrem,“ řekl primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

Na soutěži získala aplikace vítězství v kategorii, která se věnovala aplikacím ve vztahu k bezpečnosti. "Naše aplikace sdružuje data za jeden rok, jedná se tedy o desítky tisíc záznamů, jsou to přestupky z oblasti dopravy, občanského soužití, ale i menší trestná činnost a jiné. Je možné filtrovat, v jaké hodiny, dny a na jakém místě se jednotlivé skutky dějí, a to dává velký prostor zefektivnit stávající rozvržení činnosti strážníků, ale třeba i upravit dopravní značení na místech, kde se stále opakují tytéž problémy,“ vysvětlil spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti InnoConnect Jiří Bouchal.

V budoucnu by aplikace mohla být rozšířena. Po konzultaci s městskými strážníky by chtěli vývojáři dodat i data od státní policie a sjednotit aplikaci s další, která se zaměřuje na záznamy o dopravních nehodách. "O zpřístupnění dat státní policie jednáme, na tomto místě bych chtěl určitě poděkovat městu za jeho součinnost, protože získání takovýchto údajů není jednoduché.  Spojení s další naší aplikací o dopravních nehodách zde určitě dává smysl, protože přehled o dění v Plzni pak bude ještě komplexnější,“ dodal Jiří Bouchal.

Vývoj aplikace, která pro město znamená cenný benefit, je financován z evropských dotačních prostředků. Konkrétně se jedná o program Horizon2020, v rámci něhož probíhá projekt PoliVisu. "PoliVisu je zaměřen na softwarové nástroje pro analýzu a vizualizace dat a jejich porozumění. Vznikají zde řešení, která umožňují zpracovat surová data, kterým člověk nerozumí, správně je uchopit a použít. Je skvělé, že se podobný projekt zaměřil na zpracování dat právě v západočeské metropoli a jsem si jistý, že tím získáváme velmi cenné výstupy,“ zhodnotil technický náměstek primátora Pavel Šindelář. 

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24