QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nová galerie v lokalitě U Zvonu? Zastupitelé Plzně jsou pro!

25.06.2017 15:11

Plzeňští zastupitelé schválili návrh memoranda k nové budově galerie. Ta by měla stát v prostoru U Zvonu a vyjít má na více než 800 milionů korun. Do projektu už bylo investováno zhruba 30 milionů.

nova_budova_u_zvonu

Zastupitelstvo města Plzně schválilo ve čtvrtek 22. června návrh Memoranda o spolupráci při realizaci výstavby nové budovy Západočeské galerie v Plzni mezi Plzeňským krajem, statutárním městem Plzeň a Ministerstvem kultury České republiky.

Vybudování nové galerie má umožnit zpřístupnit veřejnosti cenné sbírky Západočeské galerie v Plzni. Stát by měla v centru Plzně, v lokalitě U Zvonu.

Plzeň by prodala pozemky pro stavbu kraji, smlouva o budoucí smlouvě kupní za cenu ve výši 1 koruny byla uzavřena v roce 2010. Na projekt je nutné ale zajistit zhruba 820 milionů korun

„Stavba pro Západočeskou galerii, jejíž mimořádně kvalitní sbírky jsou celá desetiletí uloženy v depozitářích, se připravuje již léta. V roce 2009 proběhla architektonická soutěž, v níž zvítězil projekt navržený studiem Kuba & Pilař architekti. Podpisem memoranda jsme zase o něco blíž k realizaci projektu,“ říká první náměstek primátora Martin Baxa, který navíc působí na Krajském úřadě Plzeňského kraje jako náměstek hejtmana pro oblast kultury a památkové péče.

V memorandu je zakotven příslib, že pokud vláda České republiky schválí navýšení rozpočtu kapitoly ministerstva kultury o 480 milionů korun, budou tyto použity na stavbu galerie, a to v letech 2019 až 2022. Plzeňský kraj by měl uhradit 340 milionů korun, město Plzeň poskytnout pozemky.

V souvislosti s projektem bylo dosud ze strany Plzně investováno 3,7 milionu korun, a to na přeložky inženýrských sítí a na přípravu napojení technické infrastruktury podle projektové dokumentace.

Ze strany Plzeňského kraje bylo dosud investováno 25,7 milionu korun. Stavební povolení nabylo právní moci loni v srpnu.

 

Západočeská galerie, která má ve svém fondu na 10 tisíc děl v hodnotě přes miliardu korun, nemá možnost prezentovat své sbírky veřejnosti. Nová budova by měla kromě poskytnutí dostatečných prostor také nahradit současné historické objekty, které jsou pro galerii nevhodné. Veškeré sbírky Západočeské galerie v Plzni jsou nyní uloženy v depozitářích, přitom galerie vlastní po Národní galerii například druhou nejcennější sbírku českého kubismu.

/první náměstek Martin Baxa/

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24